Ti starinski piškoti so popolna izbira za ljubitelje tradicionalnih okusov. Z drobljivo in rahlo sladko teksturo ter bogatim okusom, ki ga lahko popestrite z mandlji, kakavom ali kokosom, bodo piškoti razveselili vse generacije. Priprava je enostavna, čeprav zahteva nekaj časa za počitek testa, kar zagotavlja popolno obliko in okus.
Sestavine
- 1 kg navadne moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 300 g maščobe (masla ali margarine)
- 200 g sladkorja
- 4 vanilijevi sladkorji
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 200 g blanširanih mandljev, kakava ali kokosa (po želji)
- Malo kisle smetane
Postopek
- Vse sestavine zmešajte in zamesite gladko testo. Po potrebi dodajte malo kisle smetane, da dobite primerno konsistenco.
- Testo zavijte v prozorno folijo in ga pustite počivati v hladilniku ali shrambi, najbolje čez noč, da se okusi povežejo.
- S pomočjo strojčka oblikujte piškote na starinski način. Ko dobite želene oblike, jih razporedite po pekaču, obloženem s peki papirjem.
- Piškote pecite v ogreti pečici na 190 °C, dokler ne postanejo zlato rjavi.