Slana pita je priljubljena izbira, ko želite nekaj hitrega in nasitnega. Ta različica s porom, jajci in sirom je še posebej okusna in enostavna za pripravo. Idealna je kot glavna jed ali priloga, postrežete pa jo lahko z jogurtom ali kozarcem belega vina.
Sestavine
- 500 g pora (približno 4 velike kose pora)
- 400 ml toplega mleka
- 250 g moke
- 250 g belega sira
- 1/2 vrečke (8 g) pecilnega praška
- 4 jajca
- Poper in sol po okusu
- Olje za cvrtje
Postopek
- Por očistite, ga prerežite na pol in dobro operite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče.
- Narežite por na polkroge in ga na vročem olju v ponvi popražite, dokler ne postane mehak in rahlo zlat.
- Popražen por pustite, da se ohladi.
- V veliki skledi zmešajte moko, rahlo stepena jajca, pecilni prašek, toplo mleko in nadrobljen beli sir.
- Po okusu solite in poprajte.
- Dodajte ohlajen por in vse sestavine dobro premešajte, da se enakomerno povežejo.
- Pečico segrejte na 200°C.
- Dobro naoljen okrogel pekač napolnite s pripravljeno zmesjo in ga postavite v predhodno ogreto pečico.
- Pito pecite približno 30 minut, dokler ni zlato zapečena in pečena do sredine.
- Ko je pita pečena, jo zvrnite na krožnik, narežite na kose in postrezite.