Visceralna, aktivna in trebušna maščoba je shranjena okoli jeter, trebušne slinavke in črevesja. Za razliko od podkožne maščobe (navadne maščobe, ki jo najdemo pod našo kožo), igra vlogo v ravnovesju hormonov in vpliva na povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni in težave s ščitnico. Če sumite, da imate preveč visceralne maščobe, se posvetujte z zdravnikom.

1. Sladkor

Gazirane pijače in večina sladkih dobrot, ki jih dobimo v trgovinah, so polne rafiniranih sladkorjev in / ali fruktoze – sodobni džemi lahko vsebujejo do 60% sladil. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča zaužitje največ 50 gramov sladkorja na dan, kar je enako steklenički coca-cole.

2. Trans maščobe

Trans maščobe so izpostavili kot enega glavnih krivcev za aktivno ustvarjanje maščob. Piškotki in krekerji pogosto vsebujejo velike odmerke koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze in trans maščob. Druga pogosta živila, kot so zamrznjena pica, izdelki z zamrznjenim testom, margarina, … so prav tako polni trans maščob.

3. Enostavni ogljikovi hidrati

Beli riž je skupaj s testeninami in belim kruhom eden najpogostejših virov rafiniranih ogljikovih hidratov. Rafinirani ogljikovi hidrati so bili v študiji povezani s povečanjem visceralne maščobe. Prehod na  polnozrnati riž, testenine ali kruh iz polnozrnate moke vam lahko pomagajo bolje obdelati ogljikove hidrate, ker vsebujejo več vlaknin.