Vsako hrano je potrebno pravilno pripraviti, če se želimo izogniti posledicam, kot so diareja, slabost, bruhanje in v nekaterih primerih tudi hude zastrupitve – saj veste, tako kot pri gobah, tiste, ki so pogojno užitne je treba pripraviti po navodilih, da ne končate na urgenci.
1. Med
Med vsebuje veliko toksinov, zato gre čez proces pasterizacije. Uživanje nepasteriziranega medu je zadnje čase trend, vendar ga jeste na lastno odgovornost, saj se večina strupov ohrani.
2. Krompir
Krompir, ki ima poganjke, ali pa ni pravilno skladiščen, lahko vsebuje strup, ki povzroči bruhanje in diarejo.
3. Morski sadeži
Morski sadeži so ena izmed tistih živil, ki jih je potrebno pripraviti po navodilih. Premalo kuhani ali pečeni, lahko povzročijo resne prebavne motnje.
4. Piščanec
Piščanca je pred zaužitjem potrebno toplotno obdelati. Premalo toplotno obdelano piščančje meso lahko vodi do zastrupitve s salmonelo.