Če si po obroku ali večkrat dnevno običajno zaželite nekaj sladkega, niste edini. 86 odstotkov ljudi hrepeni po sladki hrani. A to seveda ni najbolj priporočljivo za zdravje, sploh če se pregrešite večkrat dnevno.
Kako preprečiti željo po sladkorju
Zdrava hrana z visoko vsebnostjo hranil, kot so beljakovine in vlaknine, lahko pomaga preprečiti nezdravo željo po sladkorju. Nekatera od teh živil so:
- jagode
- avokado
- oreščki, kot so pistacije
- semena, recimo sezam in chia
- stročnice, vključno s fižolom, lečo in čičeriko
Stranski učinki uživanja prevelike količine sladkorja
Medtem ko je sladkor lahko užitek za brbončice in dušo, lahko nenehni skoki in padci krvnega sladkorja, ki spremljajo prekomerno uživanje sladkarij, povzročijo vrsto učinkov, vključno z utrujenostjo, razdražljivostjo in tesnobnimi mislimi.
Kateri dejavniki povzročajo željo po sladkorju?
Hrepenenje po sladkorju se lahko pojavi na videz naključno, krivcev pa je lahko več:
- Dehidracija (Žeja lahko pogosto deluje kot lakota ali želja po hrani).
- Slaba kakovost prehrane (Kakovost prehrane lahko prav tako igra vlogo pri povzročanju želje po sladkorju. Na primer, uživanje večjega razmerja med ogljikovimi hidrati in beljakovinami ter zdravimi maščobami ali uživanje belih, rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so tisti v predelani hrani, lahko poveča lakoto in željo po sladkorju)
- Pri ženskah je lahko želja po sladkem deloma posledica hormonov, vključno z estrogenom, progesteronom in estradiolom.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo genij najde še en skrit obraz na sliki v 10 sekundah
- Vrhunski triki za boljši pridelek paradižnika – rodil bo dvakrat več
- Enostaven recept za cheesecake, pripravljen v 20 minutah
- Vam je ostalo nekaj vina? Tako ga lahko porabite
- Kako varno je igranje spletnih iger na srečo preko VPN?