Široki rezanci s slanino in jajci so preprosta, a izjemno okusna jed, ki združuje bogate okuse slanine, kremaste omake iz smetane in parmezana ter poširano jajce, ki doda jedi dodaten navdihujoč okus. To je popoln obrok za razvajanje, ko si zaželite nečesa resnično dobrega.

Sestavine

  • 260 g svežih jajčnih širokih rezancev
  • 230 g dimljene slanine, narezane na tanke trakove
  • 1 manjša šalotka, drobno sesekljana
  • 1 strok česna
  • 1 vejica timijana
  • 120 ml suhega belega vina
  • 300 ml smetane za kuhanje
  • 100 g sveže naribanega parmezana
  • 3 velika jajca
  • ½ skodelice sveže sesekljanega drobnjaka
  • Sol po okusu
  • Sveže mlet črni poper (obilno)
  • Limonina lupinica (naribana)

Postopek

  1. V velikem loncu osoljene vrele vode skuhamo testenine. Kuhajte jih 3 minute manj, kot je navedeno na embalaži, saj se bodo testenine dokončale v omaki.
  2. V veliki ponvi na srednji temperaturi pražimo slanino, dokler ni rahlo hrustljava.
  3. V isto ponev s preostalo slanino dodamo sesekljano šalotko, kuhamo 1 minuto ali dokler ni mehka, nato dodamo nariban česen in kuhamo še 30 sekund, medtem ko vse dobro premešamo.
  4. Prilijemo belo vino, da ponev deglaziramo, pri tem postrgamo zapečene koščke s ponve.
  5. Dodamo vejico timijana in pustimo, da se vino zmanjša za polovico. Nato vmešamo smetano za kuhanje in nariban parmezan. Omako nežno dušimo, dokler se ne nekoliko zgosti. Po okusu začinimo s soljo in obilno količino sveže mletega črnega popra.
  6. V omako vmešamo večino sesekljanega drobnjaka, nekaj ga prihranimo za okras.
  7. Dodamo vejico timijana, ki bo omaki dala svežo, aromatično noto.
  8. Kuhane in odcejene testenine dodamo neposredno v omako (prihranite malo vode od testenin). Testenine nežno premešajte, da se dobro prepojijo z omako.
  9. Kuhajte še 1-2 minuti, da testenine vpijejo okuse in dosežejo popolno mehkobo. Dodajte limonino lupinico. Če je omaka pregosta, dodajte malo prihranjene vode od testenin, da jo razredčite.
  10. Medtem počasi in previdno poširajte jajca v vreli vodi. Jajca kuhajte 3 ½ do 4 minute, da rumenjaki ostanejo tekoči.
  11. Na posamezne krožnike naložite testenine. Na sredino vsakega krožnika nežno položite poširano jajce in potresite s preostalim sesekljanim drobnjakom.
  12. Ko postrežete, goste spodbudite, naj razbijejo rumenjak, da bo stekel v kremasto omako in jed obogatil s svojo bogato teksturo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vam uspe najti kužka na sliki?
Naslednji članekOrehi niso primerni za vse: kdo jih ne sme jesti in koliko orehov je preveč?