Orehi so že tisočletja cenjeni kot hranljiv in zdrav dodatek k prehrani, zaradi česar imajo pomembno vlogo v različnih kulinaričnih kulturah – kot pri nas v potici. So vsestranski, saj jih lahko uživamo surove, pečene, mlete in v številnih jedeh, kot so sladice in solate.

Bogata hranilna vrednost

Orehi so pravi zaklad pomembnih hranil, med njimi kalcija, magnezija, železa, vitaminov B in C, kalija ter cinka. Vsebujejo tudi znatne količine vlaknin in beljakovin, kar jih naredi zelo hranljive. Ena izmed ključnih lastnosti orehov je visoka vsebnost alfa-linolenske kisline (ALA), ki je esencialna maščobna kislina omega-3. ALA pomaga izboljšati zdravje srca in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni ter sladkorno bolezen tipa 2.

, Orehi niso primerni za vse: kdo jih ne sme jesti in koliko orehov je preveč?

Koristi za zdravje

  • Orehi so eden izmed najboljših naravnih virov ALA, ki pomaga znižati LDL (slab) holesterol in izboljšati srčno-žilno zdravje.
  • Zaradi antioksidantov in protivnetnih spojin orehi podpirajo delovanje možganov in upočasnjujejo kognitivni upad s staranjem.
  • Vlaknine, ki jih vsebujejo orehi, pomagajo vzdrževati zdravo prebavo in občutek sitosti, kar lahko pomaga pri nadzoru telesne teže.

Kljub vsem tem koristim pa je treba biti pozoren na kalorično vrednost orehov, saj 100 g orehov vsebuje kar 654 kalorij. Da bi izkoristili njihove zdravstvene koristi, hkrati pa se izognili tveganju za prekomerni vnos kalorij, strokovnjaki priporočajo zmeren dnevni vnos, približno 30-45 g orehov na dan.

Kdo se naj izogiba orehom?

Zaradi visoke vsebnosti oksalatov lahko prekomerno uživanje orehov prispeva k nastanku kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov, zato se ljudem, ki imajo težave z ledvicami, priporoča previdnost pri uživanju orehov.

Ljudje, ki so alergični na oreščke, se morajo izogibati orehom, saj lahko alergija povzroči resne zdravstvene težave, kot so kožni izpuščaji, prebavne težave in v hujših primerih celo anafilaksija.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeja za kosilo: Široki rezanci s slanino in jajcem
Naslednji članekRecept za slastne piškote, ki se kar topijo v ustih