Ste svojo ponev med pripravo hrane uspeli zažgati? In to do te mere, da detergent in voda ter drgnjenje ne pomagata, kljub temu da ste drgnili skoraj do nezavesti. Ste že prepričani, da je samo za v smeti? Nikar ne skrbite, imamo nekaj trikov v rokavu.

Dejansko imate nekaj možnosti – in te ne vključujejo nakupa nove ponve. Tudi če ste hrano zažgali do te mere, da se je popolnoma zlila s kuhalno površino, je ponev verjetno mogoče očistiti.

Kako očistiti zažgano ponev, če ima premaz proti prijemanju?

Vsekakor je možno, da se hrana prilepi na ponev proti prijemanju, če kuhate na visoki temperaturi in se hrana zažge. In drgnjenje te ponve ni najboljša ideja, saj lahko poškodujete občutljivo prevleko proti prijemanju ponve.

Sledite tem korakom:

1. Ponev napolnite z zelo vročo vodo

Najbolj vroče, kar lahko dobite iz pipe, je dobro, ni potrebe, da voda vre. (Očitno je, da najprej odstranite vso hrano, ki jo lahko zlahka odstranite, preden vanjo vlijete vodo.)

2. Ponev pustite stati 10 minut

Ključ do uspeha je v počitku. Prilepljena hrana bo absorbirala nekaj vode, kar jo bo začelo rahljati.

3. Nežno obrišite hrano

Uporabite gobico, ki bo nežna do posode in dovolj upogljiva, da jo lahko zmečkate po ponvi in ​​tako dobite resnično temeljito čiščenje. Tudi silikonska lopatica ali celo lesena kuhalnica bo pomagala. Ne glede na to, kaj uporabljate, se izogibajte abrazivnim orodjem, kot so gobe za drgnjenje, jeklena volna ali kovinske lopatice ali žlice. Opraskale bodo premaz vaše ponve, zaradi česar bo premaz proti prijemanju manj učinkovit.

ponev
Očistite z milnico

4. Ponev dokončno očistite

Ponev sperite s toplo vodo, dodajte malo detergenta in nežno očistite z mehko gobico, da odstranite morebitna olja ali umazanijo. Nato sperite peno, ponev obrišite do suhega in končali ste!

Kaj storiti, če je nekaj hrane še vedno ostalo?

Namakanje v vroči vodi ni pomagalo? Dodajte 2 žlici sode bikarbone in 1 žlico alkoholnega kisa v ponev. Kombinacija naredi gosto, abrazivno pasto, ki lahko pomaga zrahljati res trdovratne delce hrane brez prevelikega tveganja, da bi opraskali površino ponve. Pustite mešanico stati nekaj minut, nato pa postrgajte s silikonsko lopatico ali leseno žlico, da odstranite delčke hrane. Nadaljujte s končnim čiščenjem posode s toplo vodo in detergentom za pomivanje posode.

Kako očistiti zažgano ponev, če je iz nerjavečega jekla?

Tudi površina iz nerjavečega jekla ima zaščitno prevleko. Vendar je močnejša od premaza za prijemanje, zato lahko potrebuje malo več drgnjenja. Ko se hrana zažge na ponvi iz nerjavečega jekla, lahko naredite naslednje:

1. Ponev napolnite z zelo vročo vodo in pustite stati 10 minut

Spet bo vroča voda začela rahljati te delce hrane, da boste imeli prednost pri čiščenju.

2. Potresite z blagim abrazivnim čistilom v prahu

Čistilo v prahu lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini. Zmešajte ga z ostanki vode v ponvi. Naredite konsistenco paste, ki je nekoliko redkejša od zobne paste, zato dodajte še en brizg vode ali več čistila, kot je potrebno, da dosežete cilj.  Če pri roki nimate čistila, uporabite 2 žlici sode bikarbone, pomešane z 1 žlico alkoholnega kisa.

3. Očistite hrano

Uporabite večnamensko gobico, da nežno očistite sprijeto hrano. Še vedno se želite izogibati abrazivnim gobicam, jekleni volni ali kakršnim koli kovinskim pripomočkom, ki lahko opraskajo vašo ponev.

4. Ponev dokončno očistite

Ponev sperite s toplo vodo, dodajte malo detergenta in nežno očistite z mehko gobico, da odstranite morebitna olja ali umazanijo. Nato sperite peno in ponev obrišite do suhega.

Kaj storiti, če še vedno ni ok?

Za res trdovratne koščke ponev za 30 minut namočite v vročo milnico. Nato ponovite postopek čiščenja z uporabo čistila ali sode bikarbone in kisa.

V večini primerov bodo te metode opravile delo in vašo ponev vrnile v prvotno obliko. A če se hrana še vedno ne premakne, je zdaj čas, da odnehate, vržete ponev v smeti in kupite novo.

NE SPREGLEJTE: 5 trikov za čiščenje, za katere niste vedeli, da jih potrebujete

Prejšnji članekRecept: Neverjetno okusna sladica, za pripravo boste potrebovali zgolj 15 minut
Naslednji članekRecept: Stroganoff, kot ga še niste jedli – najboljša različica