Čebula je živilo, ki lahko izboljša zdravje jeter in nam pomaga v boju z visceralno maščobo. Sliši se dobro, saj je eno najpogosteje uporabljenih živil, zdaj pa je to potrdila tudi študija.

Jetra so pomemben, a občutljiv organ: katera hrana jim najbolj škodi

Centralni laboratorij našega organizma ima zahtevno nalogo uravnavanja metabolizma, razgradnje maščob in pretvarjanja vrednosti zaužite hrane v energijo. Prav tako so jetra pomembna za izločanje toksinov iz telesa. Če jih obremenimo s preveč škodljivimi snovmi iz hrane, je lahko moteno delovanje. Sčasoma lahko prevelik vnos maščob povzroči vnetje, ki pušča brazgotine na jetrih in povzroči cirozo. V nasprotju s splošnim prepričanjem jetrne ciroze ne povzroča le uživanje alkohola in gaziranih pijač, ampak tudi živila, kot so pomfrit, čips, hamburgerji, ocvrto.

, Katera vrsta čebule kuri visceralno maščobo in pomaga jetrom, da so bolj zdrava

Kaj so visceralne maščobe in kako ogrožajo telo

Maščobne obloge, ki se nabirajo, niso le posledica nabiranja malenkosti “maščobe”, če nekaj časa nismo pazili, kaj jemo. Govorimo o visceralni maščobi, maščobi, odloženi globoko v trebuhu, ki vključuje želodec, pa tudi črevesje in jetra. Poleg tega lahko tvorijo plake v arterijah. Visceralna maščoba okoli pasu je jasnejši pokazatelj možnih zdravstvenih težav kot telesna teža ali ITM (indeks telesne mase), pravijo znanstveniki. To so sladkorna bolezen, zamaščena jetra, povišan holesterol, bolezni srca in ožilja, pankreatitis, bolezni dojk.

Katera vrsta čebule kuri visceralno maščobo in pomaga jetrom, da so bolj zdrava

Japonska študija: Čebula in njene lastnosti pri uravnavanju delovanja jeter in zmanjševanju visceralne maščobe

Študija iz leta 2020, objavljena v reviji Nutrients, je raziskala, ali lahko redno uživanje čebule izboljša delovanje jeter in zmanjša debelost ali visceralno maščobo. Raziskovalci so najprej izpostavili, da čebula vsebuje flavonoid kvercetin, ki je odgovoren za barvo zelenjave. Pri čebuli je bila največja vsebnost zabeležena pri rumeni in rdeči čebuli. Že dolgo je znano, da ima kvercetin antioksidativne učinke, ki zmanjšujejo vnetne procese v telesu, ki so med vzroki za debelost in presnovne težave.

Raziskavo so izvedli na 70 odraslih, starih od 30 do 60 let. Številne udeležence so prosili, naj vsak dan 12 tednov zaužijejo 9 gramov čebule v prahu. Kontrolna skupina je uživala placebo prašek.

Manj maščobnih oblog in nižji “dober” holesterol

Znanstveniki so primerjali tudi ravni holesterola lipoproteinov visoke gostote, znanega kot “dober” holesterol. Ta vrsta holesterola je nujna za vzdrževanje delovanja jeter in nadzor telesne teže. Na koncu je bilo ugotovljeno, da so tisti, ki so zaužili čebulo v prahu, opazili večje zmanjšanje trebušne maščobe v primerjavi z udeleženci, ki so jemali placebo.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 stvari v vašem domu, ki jih obiski vedno opazijo
Naslednji članekKako okrasiti božično mizo z užitnimi namiznimi okraski