Če ste že kdaj sledili receptom vaše mame, babice, kuharja ali iskali navodila na internetu, ste zagotovo že naleteli na to klasično zelenjavo. Skoraj vsak recept zahteva, da segrejete lonec, ponev ali pečico in dodate sesekljano čebulo, ki jo nežno dušite, dokler ne postane mehka.
Čebula je nepogrešljiva sestavina, ki se znajde v številnih jedeh, in to ni naključje.
Če vas skrbi vaše zdravje, premislite o tem, da več čebule vključite v svojo prehrano. Njene antioksidativne in protivnetne lastnosti so izjemne za zdravje srca. Vsaka vrsta čebule (rdeča, bela in rumena) vsebuje predvsem vodo, ogljikove hidrate in vlaknine ter je odličen vir ključnih vitaminov, kot so železo, kalcij in vitamin B6.
Zdravstvene koristi čebule:
- Visoka vsebnost antioksidantov
- Uravnava raven sladkorja v krvi
- Izboljšuje prebavo
- Polna hranil
- Protivnetne lastnosti
Poglejmo vsako posebej, da obrazložimo, zakaj je temu tako.
1. Visoka vsebnost antioksidantov
Antioksidanti pomagajo preprečevati poškodbe celic z bojem proti prostim radikalom, ki nastanejo zaradi sevanja ali tobačnega dima. S tem se zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in raka.
2. Uravnava raven sladkorja v krvi
Flavonoidi v čebuli stabilizirajo raven glukoze v krvi, kar je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo. Stabilna raven krvnega sladkorja pomaga preprečevati simptome, kot so utrujenost, tesnoba in glavoboli.
3. Izboljšuje prebavo
Čebula je bogata s prebiotiki in vlakninami, kar izboljšuje zdravje črevesja, krepitvijo imunskega sistema in zmanjšuje vnetje v telesu.
4. Polna hranil
Čebula je nizkokalorična, vendar bogata s hranili, zlasti kalijem in manganom. Kalij povečuje energijo in metabolizem, medtem ko mangan podpira zdravje kosti, zmanjšuje možnost krvnih strdkov ter pomaga pri tvorbi vezivnega tkiva.
5. Protivnetne lastnosti
Čebula vsebuje antioksidant kvercetin, ki deluje protivnetno in pomaga zmanjšati otekline, lajša simptome artritisa ter pomaga pri zdravljenju okužb mehurja.
Torej, če se čebuli ponavadi izognete, je morda bolje, če bi jo vseeno pojedli.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku