Paradižnik upravičeno velja za eno najbolj zdravih zelenjav. Je zelo bogat vir kalija, ki ga večini izmed nas primanjkuje. Po drugi strani pa je pomembno vedeti, da obstajajo ljudje, ki bi morali bodisi znatno zmanjšati uživanje paradižnika ali pa ga popolnoma izključiti iz svoje prehrane.

Ljudje z refluksom

Ezofagealni refluks je zelo pogosta kontraindikacija za uživanje paradižnika. Razlog? Ta zelenjava vsebuje veliko organskih kislin in kot vemo, bi se ljudje z refluksom morali izogibati kislinam v svoji prehrani in jesti alkalno hrano. Uživanje paradižnika lahko poveča resnost refluksa in povzroči mučno zgago.

, Kdo ne bi smel jesti paradižnika?

Ljudje z alergijo

Morda bo marsikoga presenetilo, da je alergija na paradižnik ena najpogostejših alergij na hrano. Kaže se ne le z želodčnimi težavami, ampak tudi s kožnimi spremembami, srbečim jezikom in rdečico kože okoli oči.

Ljudje, ki so alergični na paradižnik, naj se izogibajo le surovi zelenjavi, temveč tudi različnim pripravkom iz paradižnika, kot so konzervirani paradižniki, paradižnikova mezga ali kečap.

Ljudje z intoleranco za histamin

Histaminska intoleranca je razmeroma redko stanje, ki pa zahteva tudi omejitev uživanja paradižnika. V tem primeru pa so še posebej nevarni predelani izdelki, torej vse omake, paradižnikov sok, pasata ali kečap – v njih je največ histamina.

Ljudje z boleznijo ledvic

Visoka koncentracija kalija v paradižniku je blagoslov za srčne bolnike, a prekletstvo za tiste z boleznijo ledvic. Odpoved teh organov pomeni, da je treba paradižnik popolnoma izključiti iz prehrane. Tudi ljudje s presežkom kalija v telesu ne smejo pretiravati s paradižnikom.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPečene bučke: super okusne in zelo preproste za pripravo
Naslednji članekEnostavno pecivo z vanilijo, banano in piškoti, ki razveseli