Vsi smo v naglici pred prazniki in božična peka se zdi kot še eno opravilo, ki nam je včasih v veliko breme. Letos se sprostite in pripravite ta slasten kolač, ki je zelo enostaven za pripravo in vam ne bo vzel veliko časa.

Sestavine

  • 3 jajca
  • Ščepec soli
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kisle smetane
  • Nekaj vanilijevega ekstrakta
  • 90 g masla
  • 180 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • Rozine
  • Orehi
  • Datlji
  • Posušene marelice

Postopek

  1. Pečico segrejte na 170°C.
  2. Namastite pekač s premerom 24 cm.
  3. V skledo za mešanje razbijte jajca in dodajte ščepec soli. Mešajte jih skupaj, dokler se dobro ne združijo.
  4. Med nadaljnjim mešanjem postopoma dodajte sladkor.
  5. V skledo dodajte kislo smetano in nekaj kapljic vanilijevega ekstrakta. Dobro premešajte.
  6. Maslo stopite in ga dodajte mešanici, tako da se dobro prepoji.
  7. V ločeni skledi skupaj zmešajte moko in pecilni prašek.
  8. Postopoma dodajajte suhe sestavine mokri zmesi in nežno mešajte, dokler ne nastane gladka masa.
  9. V testo dodajte želeno količino rozin, orehov, datljev in suhih marelic. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
  10. Ko je priprava končana, je čas za peko.
  11. Maso vlijte v pomaščen pekač in pazite, da se enakomerno porazdeli.
  12. Posodo postavite v ogreto pečico in pecite 30-35 minut.
  13. Pečenost torte preverite tako, da v sredino zapičite zobotrebec. Če pride ven čisto, je  pripravljeno.
  14. Ko je kolač pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se nekaj minut ohladi v pekaču.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate oči sokola, če v 5 sekundah najdete mačko na božični dekoraciji!
Naslednji članek5 načinov, kako pripraviti svoj dom na praznike