Sladka lubenica ima rjav pecelj, svež piščanec pa lepo barvo … Tudi če mislite, da je vaša nakupovalna torba polna svežih izdelkov, morda niste uporabili vseh svojih čutil, da bi izbrali najboljše. Dotikanje desnega dela melone ali preverjanje spodnje oblike zvončaste paprike lahko povesta veliko o kakovosti in svežini hrane.
1. Kruh
Narahlo s prstom (seveda uporabite zaščitne rokavice) pritisnite na vrh kruha, če se bo upognil in nato vrnil v prvotno obliko, je svež.
2. Piščanec
Koža piščanca pove veliko o svežini mesa, če je temno rumena, ali že celo rjava, pustite piščanca v trgovini.
3. Lubenica
Lubenica je sladka in sveža, če ima rjavi pecelj.
4. Paradižnik
Dovolj zreli paradižnik mora imeti vonj po paradižniku in je precej težji kot nezreli.
5. Paprika
Zrela paprika mora imeti zanačilni vonj paprike in je ravno tako težja. Če ima na spodnjem delu 4 vdolbinice, bo po vsej verjetnosti tudi bolj okusna.
6. Ribe
Bodite pozorni na zenico ribe, če je njena zenica črna je riba sveža. Če so oči motne, to pomeni, da je riba že nekaj časa v trgovini. Raje se izognite nakupu.