V vročem vremenu se najbolj priležeta sladoled in okusna torta, ki je polna sadja. Pripravljena je brez pečenja, da ne boste po nepotrebnem segrevali vaših bivalnih prostorov.
Sestavine
- Kompot iz mešanega sadja (skupaj 800 g sadja in soka)
- 2 dl vode
- 200 g sladkorja
- 3 standardni paketi praška za vanilijev puding
- 4 dcl hladnega mleka
- 400 g ml milerama
- 250 g masla
- 4 banane
- 480 g albert keksov
- 500 ml smetane za stepanje
- Čokoladni ostružki za posip
Postopek
- Kompot ločite na sadje in sok. Točne količine so zapisane v videu.
- Soku dodamo 2 dl vode, da dobimo pol litra, nato ga dodamo v lonec skupaj s sladkorjem in nastavimo temperaturo na srednjo.
- V skledici ob strani zmešamo vanilijeve pudinge in hladno mleko, ki jih dodamo kuhanemu soku s sladkorjem. Močno mešajte 2 minuti, nato odstavite z ognja.
- Takoj dodamo mileram (ali polnomastno kislo smetano), maslo in močno premešamo, da dobimo kremo za osvežilno torto s piškoti, pudingom in sadjem.
- Pekač velikosti 30×35 cm premažemo z maslom in razporedimo 160 g piškotov.
- Piškote takoj namažemo s tretjino (620 g) vroče (tople) kreme in po njej razporedimo 2 na majhne koščke narezani banani. 160 g piškotov ponovno namažemo, dodamo 620 g kreme in dodamo narezane banane.
- Sedaj dodamo še zadnjih 160 g piškotov in pokrijemo s preostalo kremo.
- Če se krema malo ohladi in jo težko namažemo po piškotih, lonec poljubno vrnemo na ogenj in dodamo 2-3 žlice mleka ter kremo segrejemo do želene gostote.
- Po kremi razporedimo sadje iz kompota z začetka recepta, nato pa torto za kratek čas (10 minut) shranimo v hladilnik.
- Medtem ko se torta ohlaja, pripravimo stepeno smetano in z njo namažemo torto.