Ščitnica pogosto povzroči težave, ki zahtevajo nekoliko drugačno prehrano, ki vključuje izogibanje nekaterim živilom. Ljudje z boleznijo ščitnice ne morejo obvladovati svojih zdravstvenih težav samo s prehrano, uživanje napačne hrane ali dodatkov pa lahko povzroči dodatne težave.
Ščitnica je odgovorna za uravnavanje metabolizma celotnega telesa
Hrana, bogata z jodom in selenom, je še posebej priporočljiva za ljudi, ki imajo težave s ščitnico. Ta žleza proizvaja hormona T3 – trijodotironin in T4 – tiroksin, ki sta odgovorna za uravnavanje presnove celotnega telesa. Vloga joda v procesu dobrega delovanja ščitnice je nenadomestljiva, saj hormona T3 in T4 v svoji sestavi vsebujeta jod. Kadar telesu primanjkuje joda, ščitnica ne more izločati potrebne količine hormonov, kar povzroči hipotiroidizem oziroma oslabljeno delovanje ščitnice. Nasprotno, ko ščitnica proizvaja več hormonov – pride do hipertiroidizma oziroma povečanega delovanja ščitnice.
Soja ni priporočljiva za osebe s premalo delujočo ščitnico
Soja ni dobra za ljudi s hipotiroidizmom. Preveč soje povzroča težave ljudem, katerih ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov. Glavna težava je, da lahko soja moti absorpcijo hormonov, ki jih jemljejo bolniki s hipotiroidizmom.
Študije kažejo, da lahko uživanje veliko soje ali pitje sojinega mleka v eni uri po zaužitju ščitničnega hormona vpliva na absorpcijo. In za mnoge ljudi je dosledna absorpcija teh hormonov potrebna, da bi dosegli stabilno stanje. Na splošno strokovnjaki priporočajo, da ljudje, ki imajo nedelujočo ščitnico, a kljub temu poskušajo ohraniti njeno delovanje – ne uživajo velikih količin soje vsak dan.
Ščitnica in ohrovt, cvetača, brokoli, koleraba …
Osebe s težavami s ščitnico po nasvetu endokrinologa ne smejo jemati dodatka alg. Koncentracija alg v hrani na splošno ni tolikšna, da bi povzročila težave, vendar jih lahko kapsula alg vsebuje kar 500 mikrogramov, priporočeni dnevni vnos pa se giblje od 158 do 175 mikrogramov.
Zelje in križnice (ohrovt, cvetača, brokoli, koleraba, brstični ohrovt), čeprav so dobri za človeško prehrano, lahko, če jih uživamo surove in v velikih količinah, zlasti v kontekstu pomanjkanja joda, povzročijo hipotiroidizem. Ta zelenjava ustvarja snov, ki “tekmuje” s ščitnico za vnos joda.
Žleza ne mara drobovine ali glutena
Ne glede na to, kako okusne so tradicionalne jedi iz drobovine, jih endokrinologi ne priporočajo ljudem, ki imajo katero od bolezni ščitnice. Drobovina, kot so ledvice, srce ali jetra, vsebuje veliko alfa-lipoične kisline Če zaužijemo preveč te kisline, lahko to moti delovanje ščitnice. Zdravniki opozarjajo, da lahko lipoična kislina vpliva tudi na absorpcijo zdravil za ščitnico.
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, rži in ječmenu in lahko poškoduje tanko črevo ljudi s celiakijo. Zaradi glutena lahko ljudje s celiakijo razvijejo avtoimunske bolezni, kot sta Hashimotova bolezen (nezadostno delovanje ščitnice) in Gravesova bolezen (čezmerno delovanje ščitnice). Če imate celiakijo, lahko dieta brez glutena pomaga preprečiti te bolezni ščitnice.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju