Bolgarska solata je odlična za ozimnico, saj vsebuje veliko zelenjave, ki smo jo pridelali v poletnem času. Vsebuje tudi zeleni (nedozorjeni) paradižnik, ki bi ga drugače zavrgli, v tej solati pa je nujna sestavina.
Sestavine za 9 kozarcev (900 ml)
- 2 kg zelja
- 2 kg zelenega paradižnika
- 2 kg rdeče paprike (očiščene)
- 1 kg korenja
- 2 kg kumar
- 1 kg čebule
- 1 l kisa za vlaganje
- 3 l vode
- 300 g sladkorja
- 500 ml sončničnega olja
- sol po okusu
Postopek
- Zelje očistimo in ga v multipraktiku naribamo na tanke trakce (če nimate multipraktika, lahko uporabite salamoreznico, ali oster nož).
- Zeleni paradižnik operemo, očistimo in narežemo z multipraktikom. Isto storimo tudi s papriko, korenčkom, kumarami (kumare morate olupiti) in čebulo.
- Vse sestavine prestavimo v večjo posodo, premešamo, posolimo, znova premešamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati 24 ur.
- Naslednji dan v loncu zavremo mešanico kisa in vode, ko zavre, dodamo še olje in sladkor.
- V lonec stresemo vso zelenjavo in pustimo, da počasi vre na zmernem ognju 5 minut (lahko tudi več, če želite manj hrustljavo solato). Po pretečenem času vretja začnemo polniti še vroče kozarce, ki jih pred tem steriliziramo v pečici na 100 stopinjah, tako da tekočina vedno pokriva zelenjavo. Zapremo s pokrovčkom ter obrnemo kozarec na pokrovček.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku