Bolgarska solata je odlična za ozimnico, saj vsebuje veliko zelenjave, ki smo jo pridelali v poletnem času. Vsebuje tudi zeleni (nedozorjeni) paradižnik, ki bi ga drugače zavrgli, v tej solati pa je nujna sestavina.

Sestavine za 9 kozarcev (900 ml)

  • 2 kg zelja
  • 2 kg zelenega paradižnika
  • 2 kg rdeče paprike (očiščene)
  • 1 kg korenja
  • 2 kg kumar
  • 1 kg čebule
  • 1 l kisa za vlaganje
  • 3 l vode
  • 300 g sladkorja
  • 500 ml sončničnega olja
  • sol po okusu

Ozimnica: Bolgarska solata (najboljša solata za zimske dni)

Postopek

  • Zelje očistimo in ga v multipraktiku naribamo na tanke trakce (če nimate multipraktika, lahko uporabite salamoreznico, ali oster nož).
  • Zeleni paradižnik operemo, očistimo in narežemo z multipraktikom. Isto storimo tudi s papriko, korenčkom, kumarami (kumare morate olupiti) in čebulo.
  • Vse sestavine prestavimo v večjo posodo, premešamo, posolimo, znova premešamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo stati 24 ur.
  • Naslednji dan v loncu zavremo mešanico kisa in vode, ko zavre, dodamo še olje in sladkor.
  • V lonec stresemo vso zelenjavo in pustimo, da počasi vre na zmernem ognju 5 minut (lahko tudi več, če želite manj hrustljavo solato). Po pretečenem času vretja začnemo polniti še vroče kozarce, ki jih pred tem steriliziramo v pečici na 100 stopinjah, tako da tekočina vedno pokriva zelenjavo. Zapremo s pokrovčkom ter obrnemo kozarec na pokrovček.

Recept: Vložene kumarice


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Filana paprika (polnjena paprika), edini recept, ki ga boste še pripravljali
Naslednji članekNaredi sam: Lesena gajbica (natančna slikovna navodila)