Če imate vrt, že lahko pobirate prve kumarice za vlaganje – vsak dan, saj v takšnem vremenu hitro rastejo in še hitreje so prevelike za vlaganje. Vložene kumarice je pravzaprav zelo preprosto pripraviti, zato bi bilo škoda, da bi jih kupovali v trgovini in se spraševali o njihovem poreklu in neoporečnosti. Pa saj veste, domače je vedno najboljše – četudi se vam prvič morda ponesrečijo.

Sestavine za 6 kg majhnih kumaric:

  • 1 l kisa za vlaganje
  • 2,5 l vode
  • 50 g mešanice začimb za kisle kumarice
  • 150 g sladkorja
  • 100 g soli
  • 6 kg malih kumaric za vlaganje

Postopek:

V velik lonec za kuhanje vlijte kis, hladno vodo, sol in sladkor. Lonec damo na ogenj in zavremo sestavine v njem. V tem času preberemo, operemo in pregledamo kumarice. Pomembno je, da kumarice niso ranjene ali gnile, saj bodo pokvarile celotni kozarec. Pripravimo kozarce za vlaganje, ki smo jih pred tem temeljito oprali in posušili, v vsak kozarec damo 1 žličko začimbne mešanice. Takoj, ko sestavine v loncu zavrejo, zmanjšamo temperaturo na štedilniku. V lonec damo okoli 350 g kumaric, počakamo nekaj  sekund ( samo toliko, da spremenijo barvo) nato jih s pomočjo penovke, poberemo iz lonca in zložimo v kozarec za vlaganje, postopek ponovimo, dokler ne pokuhamo vseh kumaric. Tekočino prelijemo v kozarce in jih tesno zapremo. Zavijemo jih v brisačo ali rjuho ter pustimo, da se ohlajajo na sobni temperaturi.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVrtnarjenje za začetnike: 5 pomembnih nasvetov!
Naslednji članekSok zelene za začetnike: koristi, stranski učinki in recepti!