Poletje je na vrhuncu in prihaja čas, ko začnemo razmišljati o pripravi ozimnice. To je obdobje, ko sveže pridelki dosegajo svoj vrhunec, in ni boljšega časa za shranjevanje njihovega okusa in hranilnih vrednosti za hladnejše mesece.

Sestavine

  • 3 kg paprike
  • 1 glavica česna
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 300 g korenja
  • 120 g sladkorja
  • 120 g soli
  • 250 ml olja
  • 1,5 l vode
  • 500 ml 9 % alkoholnega kisa
  • 1 pest popra v zrnu
  • 1 lovorjev list

Postopek

  1. Paprike operite, očistite stebla in odstranite poškodovane dele.
  2. Preostalo zelenjavo operite in nasekljajte.
  3. V večji lonec nalijte vodo in kis.
  4. Dodajte sladkor, vodo, olje, lovorjev list in poper v zrnu.
  5. Lonec pristavite na kuhalnik in tekočino ob občasnem mešanju zavrite.
  6. Ko tekočina zavre, zmanjšajte temperaturo.
  7. Dodajte papriko in jo kuhajte 2 do 3 minute, da se nekoliko zmehča.
  8. Paprike razporedite po kozarcih, tako da jim dodate drugo zelenjavo.
  9. Kozarce napolnite do vrha in jih prelijte z vročo tekočino, v kateri ste kuhali papriko.
  10. Če stiskalnika nimate, lahko papriko nabodete s pomočjo lesenih nabodal, ki jih prerežite na pol in zapičite tako, da ostanejo paprike prekrite s tekočino.
  11. Kozarce zaprite s čistimi pokrovi.
  12. Kozarce postavite v pečico in jih pasterizirajte 15 minut pri 100°C.
  13. Ohlajene kozarce shranite v temen in hladen prostor.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTa optična iluzija razkriva vaše največje strahove – vendar je vse odvisno od tega, kaj najprej vidite na sliki
Naslednji članekKako preprečiti, da bi se vaše rože posušile, ko ste na dopustu: Trik, ki ga morate poznati