To okusno makovo pecivo s kremastim vanilijevim nadevom in sočno glazuro je popolno za vsako priložnost in bo navdušilo vaše brbončice s svojimi bogatimi okusi. Uživajte v domači kulinarični mojstrovini naših babic.
Sestavine za vanilijevo kremo
- 500 ml mleka (2 skodelici)
- 80 g praška za vanilijev puding ali koruznega škroba (2/3 skodelice)
- 100 g sladkorja (1/2 skodelice)
- Ščepec stroka vanilije
Priprava vaniljeve kreme
- Del mleka zmešamo z vanilijevim pudingom, sladkorjem in strokom vanilije, preostalo mleko zavremo na štedilniku.
- Mleko nenehno mešamo, dokler ne začne vreti. Prilijemo mešanico pudinga in mešamo 3 minute.
- Ko je krema kuhana, preprečimo, da bi se na površini kreme naredila kožica, tako da jo neposredno pokrijemo s folijo za živila.
- Pred uporabo pustimo, da se krema popolnoma ohladi.
Sestavine za biskvit
- 5 beljakov
- 200 g sladkorja (1 skodelica)
- 5 rumenjakov
- 150 g večnamenske moke (1 1/4 skodelice)
- 2 žlički sode bikarbone
- 200 g makovih semen (1 3/4 skodelice)
Priprava biskvita
- Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg.
- Rumenjake stepemo v drugi skledi.
- Moko, sodo bikarbono in mak združimo v tretji skledi in počasi vmešamo v rumenjake.
- Zmes previdno z lopatko vmešamo v beljake.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Pripravimo pekač z dimenzijami 29 cm x 33 cm.
- Mešanico pečemo 15 minut z uporabo zgornje in spodnje nastavitve toplote.
- Po peki vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladi na rešetki, dokler ne doseže sobne temperature.
- Biskvit prerežemo na polovico in premažemo z ohlajeno kremo.
Sestavine za glazuro
- 250 g masla (1 skodelica + 1 žlica)
- 45 ml limoninega soka (3 žlice)
- 200 g sladkorja v prahu (1 3/4 skodelice)
Priprava glazure
- Zmešamo maslo, limonin sok in sladkor v prahu, da ustvarimo glazuro.
- Glazuro premažemo po ohlajenem pecivu.
- Biskvit postavimo na hladno ali v hladilnik, dokler se glazura ne strdi.