Približuje se božič, največji in najlepši praznik v letu. Mesna štruca pa se pogosto znajde na prazničnem jedilniku. Zbere se celotna družina in ob mizi polni dobrot jemo, pojemo božične pesmi, se sladkamo s potico in družimo. Res so lepi ti prazniki, prinesejo nam toplino in mir v srce – čudovito, ravno to potrebujemo po napornem decembru, če pa bo še malo snega zapadlo, pa tudi ne bo nič narobe.

  • 1 kg mletega mesa
  • 4 žemljice
  • 2 dcl mleka
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • sol, poper

Priprava

Najprej ogrejemo pečico na 200 stopinj celzija.

Žemljice na drobno razrežemo in jih namočimo v mleku, pustimo da se dobro napojijo. Medtem na drobno sesekljamo čebulo in jo prepražimo na malo olja. V veliko posodo položimo meso, dodamo ožete sesekljane žemljice, prepraženo čebulo, jajce, sesekljan česen in poper ter solimo in popramo po okusu. Dobro pregnetemo, da se vsi okusi in vse sestavine med seboj povežejo.

Vzamemo pekač in iz mase oblikujemo dve štruci, vsaki na svojo stran. Fino je, da v pekač najprej položimo peki papir.  Pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro, odvisno od debeline mesne štruce ter pečice. Saj veste, vsaka gospodnja svojo pečico najbolje pozna.

Poleg mesne štruce se odlično poda velika skleda zelene solate, mešane solate ali tudi francoske solate, čeprav je morda francoska solata prevelik zalogaj za večerni obrok. Ostanke mesne štruce lahko shranite v hladilniku in brez skrbi pojeste tudi prihodnji dan za kosilo, le pogreti jo je treba v pečici.

Mesna štruca je ena izmed jedi, ki jih redno pripravljamo ob praznikih. Verjetno poznate njeno različico Štefani pečenko, ki se od mesne štruce razlikuje predvsem v tem, da je njena notranjost bolj bogata, saj je polnjena s kislimi kumaricami in jajcem, tako da če želite recept za Štefani pečenko je isti, le dodajte zgornji dve sestavini na sredo mase pred pečenjem.

PREBERITE TUDI: Kaj pripraviti za božično večerjo?