Losos je riba, ki vsebuje ogromno zdravih maščob, zato bi na našem jedilniku moral biti bolj pogosto. Pripravili smo recept za lososa v omaki, ki je tako božanski, da se boste spraševali, zakaj ga ne pripravljate bolj pogosto.

Sestavine

  • 4 kosi lososa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 250 ml smetane
  • 120 ml (1/2 skodelice) suhega belega vina ali vode
  • 50 g (1/3 skodelice) parmezana
  • 1 žlica masla
  • 1 šalotka
  • 4-5 strokov česna
  • šopek špinače
  • 1 limona
  • timijan
  • sol, črni poper
  • peteršilj (neobvezno)
Recept: Najboljši losos v omaki, kar ga boste kdaj jedli!
Lososa popečemo na obeh straneh. Vir: Essen Rezepte Youtube

Postopek

  • Lososa najprej posolimo in popopramo po okusu in pokapajmo z limoninim sokom (z obeh strani).
  • Pustimo 15 minut, da se marinira.
  • V ponvi segrejemo olivno olje in popečemo lososa na vsaki strani (približno 4 minute na zgornji in 2 minuti na spodnji).
  • Sesekljamo šalotko na drobne koščke.
  • Zdrobimo stroke česna in ga prav tako sesekljamo.
  • Lososa odstranimo s ponve in v olje dodamo še žlico masla.
  • Dodamo še čebulo in česen ter počakamo, da zadiši.
  • Prilijemo vino ali vodo ter počakamo, da alkohol izhlapi.
  • Razrežemo svežo špinačo na manjše lističe.
  • V ponev vlijemo smetano za kuhanje, solimo in popramo po okusu.
  • Naribamo še parmezan in dobro premešamo, da dobimo kremasto omako.
  • Začinimo s timijanom in pustimo, da omaka vre še 3 minute.
  • V omako dodamo špinačo in nekaj rezin narezane limone (glejte video).
  • V ponev vrnemo še lososa in počakamo, da se omaka kuha še 2 minuti.
  • Pred serviranjem potresemo s peteršiljem.
  • Za prilogo predlagamo riž ali pire krompir.

Video recept

Še nekaj receptov z lososom:


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Ljubki medvedek, ki ga naredite iz brisače
Naslednji članekUganka: Na tej fotografiji je skrito dekle, kako hitro jo boste našli, razkriva veliko o vas!