Losos je riba, ki vsebuje ogromno zdravih maščob, zato bi na našem jedilniku moral biti bolj pogosto. Pripravili smo recept za lososa v omaki, ki je tako božanski, da se boste spraševali, zakaj ga ne pripravljate bolj pogosto.
Sestavine
- 4 kosi lososa
- 2 žlici olivnega olja
- 250 ml smetane
- 120 ml (1/2 skodelice) suhega belega vina ali vode
- 50 g (1/3 skodelice) parmezana
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 4-5 strokov česna
- šopek špinače
- 1 limona
- timijan
- sol, črni poper
- peteršilj (neobvezno)
Postopek
- Lososa najprej posolimo in popopramo po okusu in pokapajmo z limoninim sokom (z obeh strani).
- Pustimo 15 minut, da se marinira.
- V ponvi segrejemo olivno olje in popečemo lososa na vsaki strani (približno 4 minute na zgornji in 2 minuti na spodnji).
- Sesekljamo šalotko na drobne koščke.
- Zdrobimo stroke česna in ga prav tako sesekljamo.
- Lososa odstranimo s ponve in v olje dodamo še žlico masla.
- Dodamo še čebulo in česen ter počakamo, da zadiši.
- Prilijemo vino ali vodo ter počakamo, da alkohol izhlapi.
- Razrežemo svežo špinačo na manjše lističe.
- V ponev vlijemo smetano za kuhanje, solimo in popramo po okusu.
- Naribamo še parmezan in dobro premešamo, da dobimo kremasto omako.
- Začinimo s timijanom in pustimo, da omaka vre še 3 minute.
- V omako dodamo špinačo in nekaj rezin narezane limone (glejte video).
- V ponev vrnemo še lososa in počakamo, da se omaka kuha še 2 minuti.
- Pred serviranjem potresemo s peteršiljem.
- Za prilogo predlagamo riž ali pire krompir.
Video recept
Še nekaj receptov z lososom:
- Recept: Losos v kremni omaki s česnom, špinačo in paradižnikom
- Losos v smetanovi omaki
- Kako pravilno spečemo lososa na žaru?