Lososa lahko spečete na več načinov: na žaru ga spečete neposredno na rešetkah, zavijte ga s folijo, nabodete na nabodala in celo pečete na kamnu. Ne glede na to, na kateri način pečete lososa na žaru, so tukaj preprosti nasveti za najboljše rezultate.

1. Kako kupiti in pripraviti lososa

Vedno kupite svežega lososa (ali katero koli ribo) za najboljši okus in odstranite kosti, da bo prehranjevanje lažje. Še bolj enostavno je, če kupite file ali filon, ki je že brez kosti.

2. Pripravite žar

Prepričajte se, da je žar predhodno segret, preden nanj položite lososa. Visoka toplota bo pomagala karamelizirati ribo in dodati okus dima ter narediti privlačne sledi žara. Vroč žar bo poskrbel tudi za hitro peko, da se vaš losos ne bo posušil in prijel na rešetke.

PRIPRAVITE TUDI:  Losos v kremni omaki s česnom, špinačo in paradižnikom

3. Kako ga pečemo

Ali bi morali svojega lososa peči na žaru s kožo ali brez? Definitivno s kožo, ker koža ohranja vlago, dodaja okus in lahko deluje kot naravna žar ponev, ki preprečuje, da bi meso med peko razpadlo. Začnite peči na žaru s stranjo z mesom navzdol, nato ribo obrnite, da pečete drugo stran. Ko je losos pečen, potisnite široko kovinsko lopatico med meso in kožo, da odstranite kožo, če jo želite.

4. Kako dolgo pečemo lososa na žaru

Splošno pravilo je, da vsaka 2,5 centimetra ribe pečete na žaru 6 do 8 minut. Torej, če je vaš file lososa debel 2,5 cm, ga pecite na žaru 3 do 4 minute na vsaki strani. Vedeli boste, da je pripravljen, ko meso postane neprozorno in se zlahka lušči, če ga pritisnete z vilicami.

Če vam peka na žaru ne diši ali nimate žara, lososa lahko pripravite v smetanovi omaki.

NE SPREGLEJTE: Kako pripraviti pizzo na žaru?

Prejšnji članekOdpoklic izdelka: Če imate to živilo doma, ga vrnite v trgovino
Naslednji članekS čim lahko nadomestimo kruh v prehrani?