Pecivo z jagodami je odlična sladica, ko imate več povabljenih gostov ali kakšen pomemben dogodek, je sočno in zelo okusno.
Sestavine
- Osnova za podlogo:
- 4 rumenjaki
- 75 g sladkorja
- 75 g stopljenega masla (naj ne bo vroče, malo ga ohladite)
- 175 g poljubnih mletih piškotov (jaz sem uporabila petit)
- 500 g jagod (ali enako količino poljubnega zamrznjenega jagodičevja)
- 75 g instant pšeničnega zdroba
- Krema z jogurtom:
- 4 beljaki
- ščepec soli
- 2 veliki žlici limoninega soka
- 150 g sladkorja
- vanilijev sladkor (če imate po želji)
- 100 g ostre pšenične moke (lahko tudi gladke, če je premalo)
- 500 g grškega jogurta (ali enako; mileram, sveži sir, kremni sir)
- Glazura:
- 75 g masla
- 200 g temne čokolade
Postopek
- 4 jajca razdelite na rumenjake in beljake.
- Rumenjakom dodamo sladkor in mešamo nekaj minut, torej dokler se zmes ne zgosti.
- Dodamo stopljeno maslo (ne sme biti prevroče) in mešamo še minuto.
- Dodamo zdrobljene piškote in premešamo z vilicami.
- Razporedimo po pekaču velikosti 30×20 cm, ki smo ga predhodno premazali z malo masla.
- Jagode operemo, odstranimo vrh (zeleni del) in narežemo na manjše kose, kot je podrobno prikazano v video receptu.
- Zmešamo z instant pšeničnim zdrobom (zdrobom) in premažemo po jajčno-biskvitni zmesi.
- Pečemo 15 minut na 150 C z vključenim ventilatorjem. Ali pri 165 C z vklopljenim zgornjim in spodnjim gretjem, prav tako 15 minut.
- Beljakom dodamo malo soli, limoninega soka, sladkorja in vaniljevega sladkorja (če ga imamo) ter miksamo 5 minut na najvišji hitrosti mešalnika.
- Takoj dodamo moko (lahko tudi gladko) in grški jogurt. Namesto grškega jogurta lahko dodate mileram, svež ali kremni sir.
- Takoj razporedite po pekaču čez jagode, ko vzamete iz pečice.
- Vse skupaj vrnemo v pečico in pečemo še pol ure na isti temperaturi.
- V loncu zavremo nekaj vode, jo odstavimo z ognja ali ugasnemo in pokrijemo s posodo.
- Dodamo maslo in temno čokolado za kuhanje ter stopimo.
- Še toplo pecivo takoj premažemo z glazuro in pred rezanjem vsaj za nekaj ur shranimo v hladilnik, da se strdi skupaj z glazuro.