Sadna torta z jogurtovim moussom je nekaj, kar je vredno poskusiti. Priprava ni zahtevna, okus pa bo navdušil marsikoga, še posebej ljubitelje sadnih okusov.

Sestavine

Za biskvit:

  • 2 jajci, ločena
  • 100 g (½ skodelice) sladkorja, razdeljenega
  • ½ žličke vaniljevega izvlečka
  • 3 žlice (45 ml) rastlinskega olja
  • 3 žlice (45 ml) vode
  • 110 g (¾ skodelice + 1 žlica) moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke soli
  • 250 g svežih malin in koščkov breskev
  • 2 žlici moke (za posip sadja)
  • Za breskovo omako:
  • 300 g breskev (olupljenih in narezanih)
  • 70 g (⅓ skodelice) sladkorja
  • 2 žlici (30 ml) limoninega soka

Za breskovo-malinovo jogurtovo peno:

  • 7 g želatine v prahu (2¼ žličke)
  • 3 žlice (45 g) hladne vode
  • 250 g grškega jogurta
  • 30 g sladkorja v prahu
  • Preostala breskova omaka
  • 300 ml sladke smetane
  • 120 g svežih malin

Za okras:

  • Sveže maline
  • Rezine breskev
  • Sladkor v prahu

Postopek

  1. Priprava biskvita: Pečico segrejemo na 170 °C. Tortni model premera 20 cm namastimo in obložimo dno s papirjem za peko. Rumenjake stepemo s polovico sladkorja in vaniljo, dodamo olje in vodo ter zmešamo. Vmešamo moko, pecilni prašek in sol. Ločeno stepemo beljake s ščepcem soli, nato postopoma dodamo preostali sladkor in stepamo do mehkega snega. Del snega nežno primešamo rumenjakovi masi, nato še preostanek. Sadje povaljamo v moki in ga nežno vmešamo v maso.
    Zmes prelijemo v model in pečemo 35–40 minut. Ohladimo 10 minut v modelu, nato prestavimo na rešetko.
  2. Priprava breskove omake: V kozici zmešamo breskve, sladkor in limonin sok.
    Kuhamo na srednjem ognju 15 minut, dokler se ne zmehčajo in omaka zgosti. Ohladimo. 3 žlice omake prihranimo za premaz biskvita.
  3. Priprava jogurtove pene: Želatino namočimo v vodo in pustimo, da nabrekne 5–10 minut. Jogurt in sladkor v prahu zmešamo v večji skledi, dodamo breskovo omako. Želatino segrejemo, da se stopi, in jo vmešamo v jogurtovo zmes. Smetano stepemo do čvrstih vrhov in jo nežno primešamo k jogurtovi masi. Dodamo sveže maline in premešamo.
  4. Sestavljanje torte: Biskvit obrnemo na servirni krožnik in premažemo z breskovo omako. Okoli biskvita postavimo tortni obroč in acetatni trak. Čez biskvit prelijemo jogurtovo peno in površino poravnamo. Torto hladimo vsaj 4–6 ur ali čez noč, da se pena strdi.
  5. Dekoracija: Tik pred serviranjem torto okrasimo s svežimi malinami, rezinami breskev in potresemo s sladkorjem v prahu.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Klasična vanilijeva torta, ki bo zvezda na vsakem praznovanju


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za priljubljen koktejl: MOSCOW MULE
Naslednji članekDobri sosedje: Kaj gojiti poleg česna in čebule, da bo pridelek obilen?