Pravijo, da je pri kuhi in peki najbolje uporabljati sezonsko sadje in zelenjavo. Trenutno se po drevesih že bohotijo slive, ki jih lahko uporabite za različne namene. Seveda, ne pozabite narediti tudi nekaj marmelade za ozimnico in kakšne slastne cmoke. Če pa ste ljubitelji kolačev, poskusite spodnji recept, ne bo vam žal.
Sestavine
Mera je 200 ml skodelica
- 1,5 skodelice pšeničnega zdroba
- 1,5 skodelice sladkorja
- 2,5 skodelice moke
- 10 g pecilnega praška
- 1 kg sliv
- 4 žlice sladkorja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 1,5 skodelice mleka
- 1 jajce
- 50 g stopljenega masla ali margarine
Postopek
- V skledo damo 1,5 skodelice zdroba in ravno toliko sladkorja.
- Dodamo še moko in pecilni prašek ter vse skupaj premešamo kar z žlico.
- Slive operemo in izkoščičimo. Narežemo jih na četrtine.
- Pripravimo pekač, ki ga premažemo z maslom ali margarino.
- V pekač sedaj natrosimo eno tretjino suhih sestavin in jih prerazporedimo z žlico.
- Na vrh položimo polovico sliv in jih potrosimo z dvema žlicama sladkorja in eno vrečko vanilijevega sladkorja.
- Sedaj posujemo z drugim delom suhih sestavin, znova dodamo na vrh slive in spet potrosimo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter dodamo preostanek suhih sestavin.
- Pripravimo preliv.
- V skledi stepemo jajce, dodamo maslo in premešamo.
- Prilijemo še 300 ml mleka in vse skupaj prelijemo čez sestavine v pekaču.
- Kolač pečemo v predogreti pečici na 180 stopinjah, približno 50 minut.
Video recept
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku