Poznate koga, ki nima rad slivovih cmokov? Naša babica jim reče slivovi knedli in zagotovo naredi najboljše. Z vami delimo vse njene skrivnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi in njen tradicionalen recept, ki prehaja iz roda v rod.
Sestavine za testo
- 500 g krompirja
- 150 g moke (ostra)
- 30 g masla ali margarine
- 1 jajce
- ščepec soli
- malo naribanega muškatnega oreščka
Sestavine za nadev
- 12 čvrstih sliv
Sestavine za preliv
- 50 g sladkorja
- 100 g drobtin
- 60 g masla
Postopek
Najprej v velikem loncu skuhate krompir (z olupkom). Ko je kuhan, ga olupite in pretlačite ter mu primešajte maslo, muškatni orešček, sol, moko in jajce. Testo pregnetite in na pomokani površini razvaljajte na pol centimetra debeline. Izrežite kvadrate velikost 5 x 5 cm. Na sredino vsakega kvadrata položite eno slivo (prej jim odstranite koščice) in žlico sladkorja. Previdno zavijte v cmok in dobro pritisnite skupaj robove, da med kuhanjem ne bodo razpadli. V večji lonec dodajte vodo skoraj do vrha, solite in počakajte, da zavre. Dodajte cmoke in kuhajte dokler ne priplavajo na vrh. V tem času pripravite preliv. V ponvi segrejte maslo, dodajte drobtine in prepražite do zlato-rjave barve. Odstavite z ognja in primešajte sladkor. Prelijte preko kuhanih cmokov.
Nasveti naše babice za najboljše slivove cmoke vseh časov
Krompir
Naša babica bi rekla, da ni vsak krompir primeren za slivove cmoke. Prvo pravilo, ki se ga morate držati je, da nikoli ne uporabite svežega krompirja. Nekje v novembru je pravi čas, da lahko novi krompir uporabite za krompirjevo testo – prej ne. Prav tako je pomembna sorta krompirja – uporabite takega, ki ima hrapavo lupino. Vedno morate delati z vročim krompirjem, če pustite, da se bo ohladil, bo testo zaradi škroba postalo lepljivo.
Moka
Če nimate na zalogi ostre moke, ne uporabite gladke. Ostra moka je ‘krivec’, da so slivovi cmoki mehki in imajo tisto nebeško strukturo, ki se je spomnimo iz otroštva.
Slive
Slive morajo biti čvrste in ne prevelike. Vedno jih morate izkoščičiti in preveriti, ali so dobre. Včasih se namreč zgodi, da je v kakšni slivi nepovabljen gost.
Kuhanje
Nikoli se ne držite napisanega časa kuhanja. Cmoki so kuhani, ko priplavajo na površje. Nikoli ne boste naredili dveh identičnih cmokov, zato je to najboljši način, da veste, kdaj so kuhani. Vedno jih položite v vrelo vodo in nikoli prej, saj bodo postali lepljivi in pacasti.
Preliv
Je že dobro, da skrbimo za vnos maščob in kalorij, ampak nikar ne preskočite preliva, ki je bistvo slivovih cmokov. Ampak previdno, malo nepozornosti in hitro se lahko zgodi, da boste drobtine prismodili, zato babica priporoča, da budno spremljate praženje drobtin.
POVEZANO: Recept: čokoladno-jagodni cmoki
Zadnji prispevki
- Olja nikoli ne bi smeli hraniti na tem mestu v kuhinji, čeprav pogosto ga
- Slasten prigrizek iz listnatega testa, ki bo zvezda vsake zabave ali piknika
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo