Kruh z olivami, kulinarična mojstrovina, narejena z bogastvom oljk, je čudovita poslastica za ljubitelje kruha. Ta preprost, a izvrsten recept ne obljublja samo dobrih okusov, ampak je tudi ključ do bolj zdravega načina življenja. V zadnjih letih je sredozemska prehrana pridobila izjemno priljubljenost in ta kruh, prepojen z dobrotami oliv, se popolnoma ujema z njenimi načeli.

Sestavine, ki jih boste potrebovali

  • 2/3 skodelice (92 g) zelenih oliv brez koščic
  • 2/3 skodelice (92 g) črnih oliv brez koščic
  • 4 skodelice (500 g) moke za kruh
  • 1 čajna žlička (5 g) soli
  • 1/2 čajne žličke (2 g) česna v prahu
  • 1 1/2 čajne žličke (3 g) čilijevih kosmičev
  • 1 žlička (1 g) rožmarina
  • Svež timijan
  • 25 g svežega kvasa ali 2 1/4 žličke aktivnega suhega kvasa
  • 1/2 skodelice (120 ml) vode (za aktivacijo kvasa)
  • 1 skodelica (240 ml) vode (za testo)
  • Olivno olje
  • Moka (za posip)
  • Koruzni zdrob (za posip)

Postopek

  1. V skledi zmešajte sveži kvas s 1/2 skodelice tople vode. Mešajte, da se raztopi, in pustite stati nekaj minut, dokler se ne speni.
  2. V veliki skledi za mešanje zmešajte krušno moko, sol, česen v prahu, čilijeve kosmiče, rožmarin in svež timijan. Dodamo mešanico aktiviranega kvasa in 1 skodelico vode. Začnite gnetiti testo, dokler se ne odmakne od sten posode.
  3. V testo dodamo izkoščičene zelene in črne olive. Testo nežno pregnetite, da se olive enakomerno porazdelijo.
  4. Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 2,5 ure oziroma dokler se ne potroji.
  5. Po vzhajanju testo prestavimo na pomokano površino. Zvaljajte ga v kepo in pustite počivati 30-45 minut, da nekoliko naraste.
  6. Pečico segrejte na 240°C. Postavite okroglo ponev iz litega železa v pečico brez pokrova za segrevanje.
  7. Na dno pekača potresemo moko in koruzni zdrob. Testo previdno prenesite v vročo ponev, pokrijte s pokrovom in pecite 25-30 minut pri 240°C, da nastane para.
  8. Po začetnem času peke odstranite pokrov in pecite še 20 minut pri230 °C, dokler kruh ne postane hrustljavo zlato rjav.
  9. Pustite, da se olivni kruh ohladi, preden ga razrežete. Rezanje te mojstrovine razkrije mehko, okusno notranjost in hrustljavo zlato skorjo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKatera živila dati v cvrtnik na vroč zrak namesto v ponev?
Naslednji članekNaravni sirup in čaj proti kašlju. Za krepitev imunskega sistema in hitro ozdravitev