Kruh z olivami, kulinarična mojstrovina, narejena z bogastvom oljk, je čudovita poslastica za ljubitelje kruha. Ta preprost, a izvrsten recept ne obljublja samo dobrih okusov, ampak je tudi ključ do bolj zdravega načina življenja. V zadnjih letih je sredozemska prehrana pridobila izjemno priljubljenost in ta kruh, prepojen z dobrotami oliv, se popolnoma ujema z njenimi načeli.
Sestavine, ki jih boste potrebovali
- 2/3 skodelice (92 g) zelenih oliv brez koščic
- 2/3 skodelice (92 g) črnih oliv brez koščic
- 4 skodelice (500 g) moke za kruh
- 1 čajna žlička (5 g) soli
- 1/2 čajne žličke (2 g) česna v prahu
- 1 1/2 čajne žličke (3 g) čilijevih kosmičev
- 1 žlička (1 g) rožmarina
- Svež timijan
- 25 g svežega kvasa ali 2 1/4 žličke aktivnega suhega kvasa
- 1/2 skodelice (120 ml) vode (za aktivacijo kvasa)
- 1 skodelica (240 ml) vode (za testo)
- Olivno olje
- Moka (za posip)
- Koruzni zdrob (za posip)
Postopek
- V skledi zmešajte sveži kvas s 1/2 skodelice tople vode. Mešajte, da se raztopi, in pustite stati nekaj minut, dokler se ne speni.
- V veliki skledi za mešanje zmešajte krušno moko, sol, česen v prahu, čilijeve kosmiče, rožmarin in svež timijan. Dodamo mešanico aktiviranega kvasa in 1 skodelico vode. Začnite gnetiti testo, dokler se ne odmakne od sten posode.
- V testo dodamo izkoščičene zelene in črne olive. Testo nežno pregnetite, da se olive enakomerno porazdelijo.
- Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 2,5 ure oziroma dokler se ne potroji.
- Po vzhajanju testo prestavimo na pomokano površino. Zvaljajte ga v kepo in pustite počivati 30-45 minut, da nekoliko naraste.
- Pečico segrejte na 240°C. Postavite okroglo ponev iz litega železa v pečico brez pokrova za segrevanje.
- Na dno pekača potresemo moko in koruzni zdrob. Testo previdno prenesite v vročo ponev, pokrijte s pokrovom in pecite 25-30 minut pri 240°C, da nastane para.
- Po začetnem času peke odstranite pokrov in pecite še 20 minut pri230 °C, dokler kruh ne postane hrustljavo zlato rjav.
- Pustite, da se olivni kruh ohladi, preden ga razrežete. Rezanje te mojstrovine razkrije mehko, okusno notranjost in hrustljavo zlato skorjo.