Receptov za krofe je ogromno. Poznamo klasične, ocvrte v olju, pečene v pečici pa takšne, ki so polnjeni z različni polnili, narejeni iz različnih mok … Krof je navadno okrogle oblike, ampak tudi podolgovati so čisto fini. Spodaj najdete recept v celoti, s sestavinami, postopkom in video navodili.
Sestavine
- Suh kvas
- 2 žlici sladkorja
- 200 ml toplega mleka
- pomarančno lupinico
- 1 jajce
- 400 g moke
- ščep soli
- olje za cvrenje
Postopek
- V skledo damo jedilno žlico suhega kvasa, 2 žlici sladkorja in 200 ml toplega mleka. Dodamo še naribano pomarančno lupino in premešamo.
- Dodamo eno jajce in razžvrkljamo.
- Vsujemo še 400 g moke in ščep soli.
- Dobro premešamo, večkrat pregnetemo in pustimo, da testo vzhaja na toplem približno uro. Po pretečenem času bi moralo svoj volumen vsaj podvojiti, če ga ni, potem ni dobro vzhajalo in vam priporočamo, da preberete članek: Zakaj vam kvašeno testo ne vzhaja in kako to popraviti?
- Testo znova pregnetemo in ga postavimo na pomokano površino.
- Razvaljamo ga in iz njega narežemo pravokotnike.
- Damo jih na čisto krpo in pustimo počivati vsaj 15 minut.
- Vsak pravokotnik spečemo v vročem olju in pazimo, da se ne zažge.
- Ko so zlatorjavi na obeh straneh, jih odstranimo iz olja, počakamo, da se ohladijo in napolnimo s poljubnim polnilom ter posujemo s sladkorjem v prahu.
Video recept
NE SPREGLEJTE: Ideje za pustne kostume, s katerimi boste navdušili vse okoli sebe!