Približujejo se prazniki, zato že mnogi razmišljamo o jedeh, ki jih bomo postavili na praznično mizo. V tem receptu vam predstavljamo slastno praznično torto, ki ni le okusna, ampak tudi prava paša za oči. Gostje bodo navdušeni.

Če pa si kravžljate živčke, kaj pripraviti pred sladico, vam naj bo v pomoč članek Ideje za božično večerjo.

Sestavine

Mandljev biskvit

  • 55 g masla, ohlajenega, narezanega na majhne koščke
  • 50 g mletih mandljev
  • 15 g sladkorja
  • 60 g večnamenske moke
  • 1 g soli
  • 15 ml ledeno mrzle vode

Bele tortne plasti

  • 290 g moke
  • 12 g pecilnega praška
  • 3 g soli
  • 7 g mandljevega ekstrakta
  • 250 g sladkorja, razdeljeno
  • 170 g masla, pri sobni temperaturi
  • 240 ml polnomastnega mleka
  • 5 večjih beljakov

Nadev iz malin in rdečega ribeza

  • 140 g svežih ali zamrznjenih malin
  • 60 g svežega ali zamrznjenega rdečega ribeza
  • 50 g sladkorja
  • 15 ml limoninega soka

Sladkana maslena krema iz kondenziranega mleka

  • 300 g masla, pri sobni temperaturi
  • 400 g sladkanega kondenziranega mleka
  • 5 g vanilijevega ekstrakta

Za okras

  • sveže maline
  • svež rdeči ribez
  • cimetove palčke
  • svež rožmarin
  • sladkor v prahu
  • rdeč gel barvilo za živila
, Recept: Slastna praznična torta, ki bo navdušila vse vaše goste (priprava po korakih)
Ob strani nabrizgamo masleno kremo, da se preliv iz malin in ribeza ne razlije. Vir: Youtube.com

Postopek

  • Najprej pripravimo mandljev biskvit. V skledo damo moko, mandlje, sladkor in sol. Mešamo, da se sestavine združijo. Dodamo na kocke narezano maslo in mešamo, da dobimo drobtinam podobno strukturo. Dodamo vodo in mešamo, da se iz sestavin oblikuje testo. Zavijemo ga v folijo za živila in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure. Po pol ure testo razvaljamo v krog, ki naj bo v velikosti pekača (20 cm). Testo prebodemo z vilico in znova damo v hladilnik za 30 minut. Ko se popolnoma ohladi, ga pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Vzamemo ga iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  • Pripravimo bel biskvit. V skledo damo maslo in ga mešamo z električnim mešalnikom, počasi dodajamo sladkor, mandljev ekstrakt in mešamo, dokler ne dobimo kremne zmesi. V drugo skledo presejemo moko, sol, pecilni prašek in počasi dodajamo masleni masi. Prilijemo mleko in vseskozi mešamo z električnim mešalnikom. Iz beljakov naredimo sneg, ki mu med mešanjem dodajamo sladkor. Sneg z lopatko vmešamo v testo. Ko je testo pripravljeno, ga razporedimo v dva pekača premera 20 cm in pečemo na 180 stopinjah približno 25 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
  • Sedaj pripravimo malinov in ribezov nadev. Maline in ribez damo v kozico, posujemo s sladkorjem in polijemo z limoninim sokom, kuhamo, dokler se ne odtalijo in sestavine ne zavrejo. Nato pustimo na ognju še približno 10 minut. Zmes precedimo čez cedilo, da semena ostanejo v cedilu. Pustimo, da se ohladi.
  • Pripravimo masleno kremo. V skledo damo maslo sobne temperature in ga mešamo z električnim mešalnikom približno 10 minut. Dodamo vaniljev ekstrakt in prilijemo kondenzirano mleko, mešamo še naprej, dokler ne dobimo fine žametne zmesi.
  • Sedaj se lotimo sestavljanja torte.
  • Na podstavek namažemo malo maslene kreme in nanj postavimo mandljev biskvit. Premažemo ga s tanko plastjo maslene kreme in na njo položimo bel tortni biskvit. Nanj prelijemo malinov nadev, ob robu pa damo plast maslene kreme, da se preliv ne razlije. Pokrijemo z drugim belim tortnim biskvitom in premažemo z masleno kremo. Postavimo v hladilnik za 30 minut.
  • Ko se torta ohladi, nadaljujemo z okraševanjem. Torto lepo premažemo z masleno kremo, da so gladki robovi in ni videti sledov noža. Uporabimo rdečo barvo za živila, ki jo s čopičem nanesemo na spodnji del torte (glejte video). Ob stiku torte in podstavka nabrizgamo kroglice maslene kreme. Na vrhu v krogu damo sveže maline in ribez ter vejice rožmarina. Posujemo s sladkorjem v prahu, da dobimo videz snega.

Video recept

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Božična zvezda iz ostankov rolic wc papirja
Naslednji članek5 barv, ki jih ne bi smeli imeti v otroški sobi (po besedah notranjih oblikovalcev)