To je kremast, osvežilen in spomladanski recept s šparglji in lososom. Šparglje kuhamo na pari, lososa pa na kratko popečemo v ponvi. Vse sestavine združimo s testeninami in v pol ure je okusno kosilo na mizi.
Sestavine
- 230 g špargljev
- Sol po okusu
- 15 g masla
- 1,5 čajne žličke sesekljane šalotke
- 240 ml sladke smetane
- 120 g dimljenega lososa
- Sveže mlet poper
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 280 g testenin
- 2 žlici sveže sesekljanega kopra
Postopek
- Špargljem odrežemo konce, stebla pa olupimo in prerežemo diagonalno.
- Šparglje kuhamo na pari približno 3 minute, dokler se rahlo ne zmehčajo, a so še vedno svetlo zeleni. Speremo s hladno vodo, dobro odcedimo s papirnatimi brisačkami in odstavimo.
- V velikem loncu zavremo vodo za testenine.
- Medtem ko čakamo, da voda zavre, v veliki kozici raztopimo maslo. Dodamo šalotko in jo pražimo do mehkega. Primešamo smetano za kuhanje in pustimo vreti približno 5 minut, da se krema zgosti.
- Lososa narežemo na koščke, dodamo sladki smetani in odstavimo z ognja. Začinimo s poprom in limoninim sokom ter dodamo šparglje.
- Ko voda zavre, dodamo testenine, enkrat ali dvakrat premešamo, nato pa kuhamo še dve ali tri minute, ko voda ponovno zavre. Dobro precedimo.
- Omako na kratko segrejemo. Testenine prestavimo v toplo skledo, prelijemo z omako in premešamo. Potresemo s koprom in postrežemo.