Recept za črni kruh je preprost, enostaven za pripravo in lahko velja za veliko bolj zdravega od kruha iz navadne pšenične moke.
Sestavine
- 2 čajni žlički suhega kvasa
- 400 ml tople vode
- 1 čajna žlička sladkorja
- 3 čajne žličke kumine
- 3 žlice masla
- 2 čajni žlički morske soli
- 1 korenček
- 150 g ržene moke
- 200 g večnamenske moke
- 200 g črne pšenične moke
- olivno olje
Priprava
- V posodo nalijemo toplo vodo in sladkor, nato dodamo kvas. Premešamo in odstavimo, da se kvas aktivira.
- Medtem v majhni kozici zmešamo kumino, maslo in sol ter pustimo, da se segreje in stopi.
- V skledo s kvasom dodamo nariban korenček, nato pa dodamo mešanico s štedilnika.
- Postopoma dodajamo moko, kolikor je potrebno, da dobimo gladko testo. Če se vam zdi, da je testo presuho, dodajte vodo. Na delovni površini z rokami zgnetemo lepo testo in ga oblikujemo v kepo. Testo vrnemo v naoljeno skledo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati vsaj eno uro, da se podvoji.
- Po tem času testo prestavimo v naoljen pekač, kjer bomo pekli kruh, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še kakšno uro. Preden ga damo v pečico, ga narežemo z nožem in potresemo s kumino.
- Pečemo ga 20 minut na 220 stopinj, nato temperaturo zmanjšamo na 180 in pečemo še 20 minut.