Recept za črni kruh je preprost, enostaven za pripravo in lahko velja za veliko bolj zdravega od kruha iz navadne pšenične moke.

Sestavine

  • 2 čajni žlički suhega kvasa
  • 400 ml tople vode
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 3 čajne žličke kumine
  • 3 žlice masla
  • 2 čajni žlički morske soli
  • 1 korenček
  • 150 g ržene moke
  • 200 g večnamenske moke
  • 200 g črne pšenične moke
  • olivno olje

Priprava

  1. V posodo nalijemo toplo vodo in sladkor, nato dodamo kvas. Premešamo in odstavimo, da se kvas aktivira.
  2. Medtem v majhni kozici zmešamo kumino, maslo in sol ter pustimo, da se segreje in stopi.
  3. V skledo s kvasom dodamo nariban korenček, nato pa dodamo mešanico s štedilnika.
  4. Postopoma dodajamo moko, kolikor je potrebno, da dobimo gladko testo. Če se vam zdi, da je testo presuho, dodajte vodo. Na delovni površini z rokami zgnetemo lepo testo in ga oblikujemo v kepo. Testo vrnemo v naoljeno skledo, pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati vsaj eno uro, da se podvoji.
  5. Po tem času testo prestavimo v naoljen pekač, kjer bomo pekli kruh, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še kakšno uro. Preden ga damo v pečico, ga narežemo z nožem in potresemo s kumino.
  6. Pečemo ga 20 minut na 220 stopinj, nato temperaturo zmanjšamo na 180 in pečemo še 20 minut.

Recept za črni kruh, ki je mehak in ga lahko pojeste, kolikor želite


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Stavimo, da ne najdete slona na sliki v 10 sekundah
Naslednji članekKako pogosto bi morali menjati spodnje perilo, kateri material je najboljši in čemu se izogibati