Preprosta jed, sestavljena iz sesekljanega zelja, čebule, česna, sladkorja, pasiranega paradižnika in začimb. Predstavljamo vam recept za prisiljeno zelje, kot so ga delale in poimenovale naše babice.
Sestavine
- 1 kg svežega zelja
- 1 čebula
- 2 žlici rastlinskega olja
- 500 ml pasiranega paradižnika
- 1 žlica sladkorja
- Sol, po želji
- Poper po želji
- Sesekljan peteršilj, za serviranje
Postopek
- Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Zelju odstranimo zunanje liste in ga narežemo na trakove. Posolimo, premešamo in pustimo počivati 5 minut.
- V velikem loncu segrejte rastlinsko olje in dodajte čebulo. Na majhnem ognju zlato rumeno prepražimo čebulo.
- Čebuli dodamo zelje in vse skupaj dušimo toliko časa, da zelenjava oveni, približno 10-15 minut.
- V lonec stresemo pasiran paradižnik, sladkor, sol in poper. Dobro premešamo in vse skupaj kuhamo približno 30 minut. Postrezite toplo z nekaj sesekljanega svežega peteršilja in pire krompirja.