Originalna Sacher torta je znana avstrijska poslastica. Torto sestavlja čokoladni biskvit, prelit s tanko plastjo marelične marmelade in prelit s čokoladno glazuro. Postreženo s stepeno smetano.
Sestavine
- Biskvit
- 7 jajc
- 150 g zmehčanega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g temne čokolade
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 120 g sladkorja
- ščepec soli
- 150 g moke
- 150 g marelične marmelade
- 1 žlica ruma
- maslo, za premazovanje modela
- moka, za posipanje modela
- Čokoladna glazura
- 200 g temne čokolade
- 200 g sladkorja
- 150 ml vode
- 200 ml sladke smetane
Postopek
- Pečico segrejemo na 180 stopinj. Tortni model premera 26 cm rahlo namastimo z maslom in potresemo z moko.
- Čokolado nasekljamo na koščke, damo v manjši lonec in stopimo na majhnem ognju. Marmelado zmešamo z rumom in pustimo na sobni temperaturi, da jo bomo kasneje lažje mazali.
- V skledi z mešalnikom stepemo beljake s ščepcem soli. Postopoma dodajamo sladkor, dokler ne dobimo čvrstega beljakovega snega.
- V drugo večjo skledo damo zmehčano maslo, sladkor v prahu in vanilijev sladkor. Mešajte dokler ne dobite kremaste zmesi. Med nenehnim mešanjem dodajamo rumenjake enega za drugim. V jajčno zmes vmešamo stopljeno čokolado. Dodamo moko in nežno mešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Na koncu z lopatko nežno vmešamo beljakov sneg.
- Zmes vlijemo v model in postavimo v pečico. Pečemo 60 minut. Odstranite iz pečice in pustite, da se na kratko ohladi. Odstranite obroč in pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga razrežete.
- Biskvit vzdolžno prerežemo na dva enaka dela. Polovico biskvita položimo na servirni krožnik in ga namažemo s tanko plastjo marmelade. Drugi biskvit rahlo pritisnemo na marmelado, s preostankom marmelade pa namažemo celotno torto.
- V manjši posodi segrejemo vodo in sladkor ter čokolado nasekljamo na majhne koščke. Segreto vodo s sladkorjem prelijemo v drugo posodo, pustimo, da se malo ohladi, nato pa v še vročo vodo dodamo koščke čokolade. Pustite 2 do 3 minute in mešajte, da se čokolada stopi.
- Torto položimo na rešetko, pod rešetko pa pekač. Torto premažemo z glazuro, površino torte pa zgladimo z veliko lopatko.
- Pustite, da se čokolada strdi. Sladko smetano zmešamo v stepeno smetano, jo preložimo v slaščičarsko vrečko in po želji okrasimo torto.
Zadnji prispevki
- Velikonočna pogača, mehka kot puter
- Kako s prstov spraviti barvo za pirhe?
- Več kot 10 idej za barvanje pirhov
- To je vsestranska rastlina, ki so jo nabirale že naše babice in je izjemno zdravilna
- Čiščenje pred prazniki: To so stvari v vašem domu, ki jih gostje najprej opazijo
- Recept za šunko v testu, velikonočna jed, ki ne sme manjkati na praznični mizi