Gobe so čudovita sestavina, a ker jih ni na voljo vse leto, je pametno pripraviti ozimnico. S preprostim načinom – dušenjem na olivnem olju – si lahko zagotovite okusne gobe, ki bodo tudi pozimi popestrile omake, rižote, testenine ali mesne jedi.

Sestavine

  • gobe (najboljši so jurčki, lisičke in golobice – priporočljivo razmerje: 3/4 jurčkov in 1/4 ostalih gob)
  • olivno olje
  • česen (po želji tudi šalotka)
  • sol
  • (po želji: nekaj kapljic limoninega soka ali par žlic belega vina)

Recept za mešane gobe za ozimnico

Postopek

  1. Gobe očistimo z mehko gobico. Če so zelo umazane, jih na hitro oplaknemo pod tekočo vodo, sicer pa ne.
  2. Narežemo jih na listke.
  3. Na olivnem olju na hitro popražimo česen (ali šalotko), nato dodamo narezane gobe.
  4. Dušimo na zmernem ognju približno 15–20 minut, dokler ne spustijo tekočine in ta izpari.
  5. Med kuhanjem jih lahko začinimo s soljo, limoninim sokom ali belim vinom.
  6. Ohlajene gobe nadevamo v manjše vrečke za zamrzovanje, opremimo z nalepkami in shranimo v zamrzovalnik.

Nasvet

Za lažje odmerjanje računajte približno eno veliko žlico gob na osebo. Tako si boste prihranili čas pri pripravi jedi.

Recept za testenine v kremasti gobovi omaki – hitro pripravljeno kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKuhanje s timijanom – kje vse in kako ga lahko uporabimo pri kuhanju?
Naslednji članek4 najbolj uporabni nasveti za vzdrževanje prečudovitih orhidej