Slivovi cmoki so priljubljena sladica v mnogih srednjeevropskih državah, vključno s Slovenijo. Priprava te okusne jedi zahteva nekaj truda, a rezultat je vreden vsakega truda. S kombinacijo mehkega krompirjevega testa in sladkih sliv, povaljanih v slastnih prepraženih drobtinah, boste ustvarili pravo poslastico.

Sestavine

  • 200-300 g drobtin
  • 50 g masla
  • 5 žlic olja
  • 200 g sladkorja
  • Slive

Testo:

  • Približno 800 g krompirja
  • Približno 350 g moke
  • Pol žličke soli
  • 30 g masla ali 30 ml olja
  • 1 jajce

Postopek

  1. Kuhanje krompirja:
    • Krompir z olupkom skuhajte. Lahko ga skuhate tudi brez olupka, vendar bo v tem primeru potrebne več moke.
  2. Priprava drobtin:
    • Drobtine prepražite na 50 g masla in 5 žlicah olja ter pustite, da se ohladijo.
  3. Priprava testa:
    • Kuhanemu krompirju odstranite olupek, ga pretlačite ali zmiksajte ter pustite, da se ohladi (hladen krompir bo vpijal manj moke, kar je pomembno za mehkobo).
    • Nato dodajte moko, sol, jajce in maslo (ali olje).
    • Zamesite testo, ga razvaljajte na pomokani površini in razrežite na kvadratke.
    • Na vsak kvadratek položite slivo, zaprite s prsti in oblikujte cmoke med dlanmi.
  4. Kuhanje cmokov:
    • Cmoke polagajte v vrelo vodo (z malo olja). Kuhajte, dokler ne priplavajo na površje, nato pa še dodatnih 3-4 minute.
  5. Za konec:
    • V ohlajene drobtine dodajte približno 200 g sladkorja.
    • Kuhane cmoke takoj povaljajte v pripravljenih drobtinah.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekS temi nasveti lahko preprečite prezgodnje staranje kože
Naslednji članekKaj storiti, če so plodovi drevesa pretežki za njegove veje?