Družine se vse pogosteje odločajo za kruh iz ržene moke, saj je bolj zdrav in nasiten od belega. Tudi vse več gospodinj se odloča, da bodo same mesile rženi kruh, mi pa vam predstavljamo preizkušen recept, ki vam ne vzame veliko časa za pripravo in niti mesiti ga ni treba.

Svež ostane več dni, kar je še ena odlična prednost.

Sestavine

  • 150 g ržene moke
  • 250 g pšenične moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 450 ml vode
  • čajna žlička soli
  • čajna žlička sladkorja

Recept za rženi kruh, ki ga ni treba mesiti

Postopek

  • V lonec nalijemo polovico vode, nato pa jo segrevamo do mlačnega. Odstavimo z ognja, dodamo nadrobljen kvas, žličko sladkorja in malo pšeničnega zdroba, premešamo in pustimo, da se kvas speni.
  • Preostanek pšenične moke stresemo v večjo skledo, dodamo rženo moko, aktiviran kvas, preostalo vodo in sol, nato pa vse sestavine z mešalnikom dobro premešamo. Skledo s testom za kruh pokrijemo s folijo za živila in pustimo, da testo vzhaja.
  • Ko je testo vzhajano, prižgemo pečico na 230 stopinj in postavimo pekač v katerem bomo pekli kruh. Ko je pekač segret, ga previdno vzamemo iz pečice, obložimo s peki papirjem, potresemo z malo moke in preložimo testo za kruh.
  • Posodo pokrijemo ali kruh pokrijemo z aluminijasto folijo, postavimo v pečico in kruh pečemo 15 minut. Po tem času odstranite pokrov (ali alu folijo) in pecite kruh naprej na 200 stopinjah dokler ne dobi rjave skorje.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKopalnico čistite narobe. Tako bi jo morali čistit, da bi bilo prav
Naslednji članekRecept za orehove rogljičke, mehki so kot oblak