Slani buhteljni so odlično slano pecivo, polnjeni pa so s pršutom in sirom. Seveda lahko nadev spremenite. Že samo testo je izjemno okusno, zato lahko naredite tudi prazne, ki bodo odlična priloga k žaru.
Sestavine
- 550 g gladke moke
- 5 g soli
- 7 g sladkorja
- Zavitek suhega kvasa (7g)
- 1 velika žlica sončničnega olja
- 100 g masla
- 2,5 dl mleka
- Polovica kisle smetane (90 g)
Nadev:
- 80-100 g pršuta
- 150 g trdega sira
- Jajce za premaz
- Sezam za posip
Postopek
- Dodamo sol, sladkor in suhi kvas, da zgostimo moko. Dobro premešamo.
- V drugo posodo dodamo stopljeno maslo v sončničnem olju, nato dodamo mleko in kislo smetano. Premešamo in dodamo v drugo posodo.
- Gnetemo, dokler ne dobimo testa.
- Testo za slane buhteljne pustimo pokrito vzhajati naslednjih 40 minut.
- Po pretečenem času testo dobro premešamo in takoj bomo videli, da se ne lepi več na prste.
- Razdelimo na 10 enakih delov, torej kroglic. Vsaka tehta približno 100 g.
- Vsako kroglico s prsti stanjšamo in dodamo pršut in sirni nadev, nato s prsti zapremo konce po natančnih navodilih v videu.
- Slane buhteljne polagamo na pekač velikosti 30×20 cm, ki smo ga predhodno premazali z maslom in pomokali.
- Premažemo z razžvrkljanim svežim jajcem in potresemo s sezamom ali drugimi semeni.
- Pustimo vzhajati pol ure na sobni temperaturi.
- Pečemo 25 minut na 180 C z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem.