Slani buhteljni so odlično slano pecivo, polnjeni pa so s pršutom in sirom. Seveda lahko nadev spremenite. Že samo testo je izjemno okusno, zato lahko naredite tudi prazne, ki bodo odlična priloga k žaru.

Sestavine

  • 550 g gladke moke
  • 5 g soli
  • 7 g sladkorja
  • Zavitek suhega kvasa (7g)
  • 1 velika žlica sončničnega olja
  • 100 g masla
  • 2,5 dl mleka
  • Polovica kisle smetane (90 g)

Nadev:

  • 80-100 g pršuta
  • 150 g trdega sira
  • Jajce za premaz
  • Sezam za posip

Postopek

  1. Dodamo sol, sladkor in suhi kvas, da zgostimo moko. Dobro premešamo.
  2. V drugo posodo dodamo stopljeno maslo v sončničnem olju, nato dodamo mleko in kislo smetano. Premešamo in dodamo v drugo posodo.
  3. Gnetemo, dokler ne dobimo testa.
  4. Testo za slane buhteljne pustimo pokrito vzhajati naslednjih 40 minut.
  5. Po pretečenem času testo dobro premešamo in takoj bomo videli, da se ne lepi več na prste.
  6. Razdelimo na 10 enakih delov, torej kroglic. Vsaka tehta približno 100 g.
  7. Vsako kroglico s prsti stanjšamo in dodamo pršut in sirni nadev, nato s prsti zapremo konce po natančnih navodilih v videu.
  8. Slane buhteljne polagamo na pekač velikosti 30×20 cm, ki smo ga predhodno premazali z maslom in pomokali.
  9. Premažemo z razžvrkljanim svežim jajcem in potresemo s sezamom ali drugimi semeni.
  10. Pustimo vzhajati pol ure na sobni temperaturi.
  11. Pečemo 25 minut na 180 C z vključenim zgornjim in spodnjim grelcem.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekAli res potrebujete te čistilne izdelke?
Naslednji članekOptična iluzija: Stavimo, da ne najdete konja na sliki v 10 sekundah