Polžki iz vzhajanega testa, vanilijeve kreme in rozin. Odlični za hiter zajtrk ali prigrizek. Nad njimi so zelo navdušeni tudi otroci.
Sestavine
Za testo
- 500 g moke
- 60 g sladkorja (ali več)
- 1 jajce
- 60 g masla
- 250 g mleka
- 1/2 žličke soli
- 15 g svežega kvasa
Za kremo
- 250 g mleka
- 40 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 20 g koruznega škroba
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta ali 10 g vanilijevega sladkorja
- 100 g rozin
Za premaz
- 1 jajce
Postopek
- V večjo skledo dajte moko (500 g), sladkor (60 g), sol (1/2 žličke), kvas (15 g), mleko (250 g), jajce (1 kos) in premešajte.
- Dodajte maslo (60 g) in zamesite testo (po potrebi prilagodite tekočino).
- Testo na pultu gnetete 10 minut, ga oblikujete v kroglo in date v skledo, da vzhaja 60-90 minut, dokler se ne podvoji.
- Medtem ko testo vzhaja, pripravite kremo. V ponev vlijete mleko (250 g), dodate sladkor (40 g) in postavite na štedilnik, da se segreje. V ločeni posodi zmešajte rumenjake (2 kos) in koruzni škrob (20 g) do gladkega.
- Mešanico počasi dodajate mleku in zavrete. Ob nenehnem mešanju kuhate na majhnem ognju 2-3 minute. Po želji dodajte vanilijev ekstrakt (1 žlička) in premešajte.
- Kremo prestavite v skledo, v stiku pokrijete s prozorno folijo in ohladite.
- Vzhajano testo odstranite iz posode in ga razvaljate v pravokotnik približno 38×38 cm.
- Kremo enakomerno razporedite po celotni površini testa, tako da pustite 1 cm okoli robov.
- Vanj date rozine. Rozine najprej namočite v vrelo vodo.
- Zvijte zvitek in narežite na 3-4 cm široke.
- Prenesite na pekač obložen s pergamentom, pokrijte s prozorno folijo in pustite vzhajati 40 minut (do 1,5x večje).
- Namažete s stepenim jajcem.
- Pečete pri 180C 20-25 minut.
- Pustite, da se ohladijo in uživajte.
Video recept
Zadnji prispevki
- Čistila za WC školjko v resnici sploh ne potrebujete, nadomestite ga lahko s tem (in tudi druga čistila)
- Okusni čokoladni grižljaji brez dodanega sladkorja
- Optična iluzija: Vam uspe najti poškodovan lopar v 10 sekundah?
- Tako se znebite koloradskega hrošča
- Recept za piščančji burger, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega