Polžki iz vzhajanega testa, vanilijeve kreme in rozin. Odlični za hiter zajtrk ali prigrizek. Nad njimi so zelo navdušeni tudi otroci.

Sestavine

Za testo

  • 500 g moke
  • 60 g sladkorja (ali več)
  • 1 jajce
  • 60 g masla
  • 250 g mleka
  • 1/2 žličke soli
  • 15 g svežega kvasa

Za kremo

  • 250 g mleka
  • 40 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 20 g koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta ali 10 g vanilijevega sladkorja
  • 100 g rozin

Za premaz

  • 1 jajce

Postopek

  1. V večjo skledo dajte moko (500 g), sladkor (60 g), sol (1/2 žličke), kvas (15 g), mleko (250 g), jajce (1 kos) in premešajte.
  2. Dodajte maslo (60 g) in zamesite testo (po potrebi prilagodite tekočino).
  3. Testo na pultu gnetete 10 minut, ga oblikujete v kroglo in date v skledo, da vzhaja 60-90 minut, dokler se ne podvoji.
  4. Medtem ko testo vzhaja, pripravite kremo. V ponev vlijete mleko (250 g), dodate sladkor (40 g) in postavite na štedilnik, da se segreje. V ločeni posodi zmešajte rumenjake (2 kos) in koruzni škrob (20 g) do gladkega.
  5. Mešanico počasi dodajate mleku in zavrete. Ob nenehnem mešanju kuhate na majhnem ognju 2-3 minute. Po želji dodajte vanilijev ekstrakt (1 žlička) in premešajte.
  6. Kremo prestavite v skledo, v stiku pokrijete s prozorno folijo in ohladite.
  7. Vzhajano testo odstranite iz posode in ga razvaljate v pravokotnik približno 38×38 cm.
  8.  Kremo enakomerno razporedite po celotni površini testa, tako da pustite 1 cm okoli robov.
  9. Vanj date rozine. Rozine najprej namočite v vrelo vodo.
  10. Zvijte zvitek in narežite na 3-4 cm široke.
  11. Prenesite na pekač obložen s pergamentom, pokrijte s prozorno folijo in pustite vzhajati 40 minut (do 1,5x večje).
  12. Namažete s stepenim jajcem.
  13. Pečete pri 180C 20-25 minut.
  14. Pustite, da se ohladijo in uživajte.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate popoln vid, če opazite žabo v 3 sekundah
Naslednji članekKaj barva vašega jezika pove o vašem zdravju?