Za veliko noč vedno postrežemo šunko, hren, jajca in potico. Zato letos pripravite šunko na drugačen način, da presenetite svoje goste. V jedi bodo zagotovo uživali.

Sestavine

  • Čebula, sesekljana
  • 10 strokov česna, olupljenih
  • četrt skodelice jabolčnega kisa (60 ml)
  • četrt skodelice mlete gorčice (60 g)
  • 1 skodelica pomarančnega soka (240 ml)
  • 10 celih nageljnovih žbic
  • 4,5 kg šunke, sušene
  • pol skodelice medu (170 g)
  • pol skodelice dijonske gorčice (125 g)
  • 1 žlica worcestershire omake
  • 1 skodelica rjavega sladkorja (220 g)

Postopek

  • Pečico segrejte na 200 °C.
  • V velik pekač dodajte sesekljano čebulo, stroke česna, jabolčni kis, gorčico, pomarančni sok in nageljnove žbice ter premešajte.
  • Šunko položite na rešetko za pečenje.
  • Odrežite trdo zunanjo lupino, nato pa preostalo maščobo zarežite po vzorcu s prečnimi črtami. Celotno rešetko za pečenje pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 1 uro.
  • Šunko vzemite iz pečice in odstranite folijo. Šunko prelijte s tekočino, nato rešetko odstranite iz pekača in odstavite.
  • Iz preostale tekočine v ponvi odstranite vse cele žbice. Preostalo tekočino vlijte v lonec, skupaj z medom, dijonsko gorčico, Worcestershire omako in rjavim sladkorjem.
  • Mešajte, da se združijo sestavine.
  • Mešanico zavrite na srednje močnem ognju, nato pa kuhajte, dokler se ne zgosti in zmanjša, približno 10 minut.
  • S čopičem nanesite glazuro na šunko in jo prenesite nazaj na rešetko za pečenje.
    Šunko pecite 30-45 minut ali dokler glazura ne karamelizira in šunka ne doseže (65 °C).
  • Šunko narežite in postrežite.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Velikonočni pirhi iz papirja
Naslednji članekKatera zelenjava potrebuje ogromno sonca za bogat pridelek?