Če iščete recept, s katerim boste porabili marelice, je ta marelična pita z mandljevo kremo prava izbira. Idealna je za posebne priložnosti ali preprosto za trenutke, ko si želite nekaj sladkega in domačega.

Sestavine

Za testo:

  • 100 g masla (pri sobni temperaturi)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 200 g moke
  • Naribana lupinica limone
  • Vanilija (po okusu)
  • Rum (po okusu)

Za mandljevo kremo:

  • 70 g masla (pri sobni temperaturi)
  • 70 g sladkorja
  • 100 g mletih mandljev
  • 1 jajce
  • Rum (po okusu)
  • Aroma mandljev (po okusu)

Dodatno:

  • 700 g marelic (za kremo)

Priprava

  1. Priprava testa:
    • V skledi zmešajte maslo in sladkor v prahu, da dobite gladko zmes.
    • Dodajte jajce in ponovno premešajte.
    • Dodajte moko, ščepec soli, limonino lupinico, vanilijo in rum ter premešajte, da se vse sestavine povežejo v testo.
    • Testo oblikujte v kepo, zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 1 uro, da se učvrsti.
  2. Priprava mandljeve kreme:
    • Vse sestavine za mandljevo kremo zmešajte v skledi, da dobite enotno zmes.
    • Shranite v hladilniku do uporabe.
  3. Sestavljanje torte:
    • Namastite in pomokajte model premera 26 cm (ali manjšega).
    • Ohlajeno testo razvaljajte in ga položite v model. Testo večkrat prebodite z vilicami.
    • Prelijte testo z mandljevo kremo.
    • Marelice razpolovite, odstranite koščice in jih z notranjo stranjo navzdol položite na kremo.
  4. Peka:
    • Pečico segrejte na 170 °C.
    • Torto pecite približno 30 minut, dokler ni zlato rjavo pečena.
    • Po peki torto lahko za dodatni sijaj premažete z mešanico 1 žlice marelične marmelade in 1 žlice vode, segreto v kozici.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekTrik, s katerim se hitro znebite madežev kreme za sončenje iz oblačil
Naslednji članekUganka: Vam bo uspelo v samo 5 sekundah najti skritega psa na sliki?