Prata je tradicionalna velikonočna jed, ki je pripravljena iz ostankov starega kruha in šunke. Odlično se poda k hrenu in francoski solati.

Sestavine

  • 7 kajzeric ali žemelj
  • 350 ml mleka
  • 100 g slanine
  • 350 g kuhane šunke
  • 4 jajca
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 1 žlička timijana
  • 1 snop mlade čebule
  • 20 g masla
  • sol in poper

Postopek

  1. Žemlje narežemo na kocke, damo v skledo, posolimo, prelijemo z mlekom in pustimo namakati približno 30 minut.
  2. Med tem časom narežemo šunko na kocke, dve mladi čebuli na tanke kolobarje, slanino pa sesekljamo.
  3. Nato v segreto ponev damo sesekljano slanino, beli del mlade čebule, posolimo, premešamo in brez maščobe pražimo 2-3 minute.
  4. Nato v skledo z namočenimi žemljami dodamo zeleni del mlade čebule, timijan, sveža jajca, na kocke narezano šunko, popraženo slanino in čebulo, začinimo s poprom in sestavine dobro premešamo.
  5. Dobljeno zmes damo v pomaščen ognjevaren pekač, poravnamo, pokrijemo z alu folijo in postavimo v pečico, ogreto na 190°C, za približno 50 minut.
  6. Jed vzamemo iz modela, počakamo, da se malo ohladi, narežemo na rezine in postrežemo s trdo kuhanimi jajci in preostalo mlado čebulo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če najdete skritega astronoma v manj kot 20 sekundah, imate visok IQ
Naslednji članekVitamin K: zakaj je izjemno pomemben za telo in kje se nahaja