Prata je tradicionalna velikonočna jed, ki je pripravljena iz ostankov starega kruha in šunke. Odlično se poda k hrenu in francoski solati.
Sestavine
- 7 kajzeric ali žemelj
- 350 ml mleka
- 100 g slanine
- 350 g kuhane šunke
- 4 jajca
- 4 trdo kuhana jajca
- 1 žlička timijana
- 1 snop mlade čebule
- 20 g masla
- sol in poper
Postopek
- Žemlje narežemo na kocke, damo v skledo, posolimo, prelijemo z mlekom in pustimo namakati približno 30 minut.
- Med tem časom narežemo šunko na kocke, dve mladi čebuli na tanke kolobarje, slanino pa sesekljamo.
- Nato v segreto ponev damo sesekljano slanino, beli del mlade čebule, posolimo, premešamo in brez maščobe pražimo 2-3 minute.
- Nato v skledo z namočenimi žemljami dodamo zeleni del mlade čebule, timijan, sveža jajca, na kocke narezano šunko, popraženo slanino in čebulo, začinimo s poprom in sestavine dobro premešamo.
- Dobljeno zmes damo v pomaščen ognjevaren pekač, poravnamo, pokrijemo z alu folijo in postavimo v pečico, ogreto na 190°C, za približno 50 minut.
- Jed vzamemo iz modela, počakamo, da se malo ohladi, narežemo na rezine in postrežemo s trdo kuhanimi jajci in preostalo mlado čebulo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku