Ti glazirani krofi iz cvrtnika na vroč zrak so sočni, puhasti in prekriti s slastno vanilijevo glazuro. Všeč vam bo, kako preprosto je pripraviti.
Sestavine
- 1/2 skodelice tople vode
- 1/4 skodelice toplega mleka
- 2¼ čajne žličke suhega aktivnega kvasa
- ⅓ skodelice granuliranega sladkorja + 1 žlica
- ¼ skodelice stopljenega masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 2,5 skodelice večnamenske moke (po potrebi dodajte več)
- ½ čajne žličke soli
- Sprej za kuhanje
- 2 skodelici sladkorja v prahu
- ¼ skodelice mleka
- 1 žlica lahkega koruznega sirupa
- 1½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Postopek
- V veliko skodelico dodajte 1/2 skodelice tople vode, 1/4 skodelice toplega mleka, 2 1/4 čajne žličke suhega aktivnega kvasa in 1 žlico granuliranega sladkorja.
- Pustite, da se kvasna mešanica speni in vzhaja približno 5 minut. Če se ne speni, ga zavrzite in začnite znova z novim kvasom.
- Sedaj v stoječem mešalniku dodajte 1/3 skodelice granuliranega sladkorja, 1/4 skodelice stopljenega masla, 1 jajce, 1 rumenjak, 1 čajno žličko vanilijevega ekstrakta, 2 1/2 skodelice večnamenske moke, in ½ čajne žličke soli. Nato vlijemo mešanico kvasa in nataknemo nastavek za mesenje.
- Začnite mešati pri nizki hitrosti, dokler se moka ne premeša v tekočino. Nato povečajte hitrost in stepajte 5 minut. Nato postrgajte po stenah posode za stepanje.
- Če je testo videti preveč lepljivo, dodajte 1 žlico moke naenkrat. Prepričajte se, da dobro premešate in med vsakim dodajanjem moke postrgajte po stenah sklede. Nočete dodati preveč moke, sicer bodo krofi presuhi. Imeti morajo rahlo lepljivo teksturo.
- Zdaj testo položite v veliko pomaščeno skledo in pokrijte s kuhinjsko krpo ali plastično folijo. Testo naj vzhaja približno eno uro oziroma dokler se ne podvoji.
- Ko je testo pripravljeno, ga udarite navzdol, da sprostite zračne mehurčke. Nato ga prestavite na pomokano površino
- S pomočjo valjarja razvaljajte testo na približno 2 cm v debelino. Z rezalnikom za krofe ali 2 različno velikima rezalnikoma za piškote izrežite čim več krofov. Nato preoblikujte ostanke in izrežite še nekaj krofov. Nadaljujte s tem, dokler ne ostane nič več ostankov.
- Izrezane krofe položite na pekač, obložen s peki papirjem, nato jih rahlo pokrijte in pustite vzhajati približno 20-30 minut.
- Predgrejte cvrtnik na 200 stopinj. Nato košaro cvrtnika popršite s pršilom za kuhanje.
- Zdaj položite nekaj krofov v košaro cvrtnika in jih poškropite še z razpršilom. Pazite, da se krofi ne dotikajo.
- Krofe cvrete na zraku približno 4 minute. Ta postopek ponovite s preostalimi krofi.
- Nato krofe preložite na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami.
- Naredite glazuro in potopite, dokler so krofi topli.
- Za pripravo glazure v veliki skledi zmešajte 2 skodelici sladkorja v prahu, 1/4 skodelice mleka, 1 žlico lahkega koruznega sirupa in 1 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta.
- Medtem ko so krofi topli, jih potopite v glazuro in pustite, da se ohladijo na rešetki.
- Glazura postane bolj sijoča, ko so krofi vroči, zato jih ne pustite, da se najprej ohladijo.