Jesen je čas, ko lahko uživamo v čudovitih jabolčnih sladicah. Poleg pit in vseh jabolčnih zavitkov, lahko pripravimo tudi sirno torto z jabolki, ki se kar topi v ustih. Berite dalje, če želite izvedeti recept, spodaj pa vas čaka tudi video recept za lažje delo.
Sestavine
- 2 jabolki
- 1/2 limone
- 40 g masla
- 40 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 80 gramov moke
- pecilni prašek
- 4 jajca
- 130 g sladkorja
- 3 zavojčki vanilijevega sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
- 120 g masla
- 200 ml mleka
- 500 g skute ali kremnega sira ali rikote
- 250 g kisle smetane (20% maščobe)
- 60 g pšeničnega zdroba
- 40 g koruznega škroba
Postopek
- V skledo damo 40 g masla, 40 g sladkorja, vanilijev sladkor, 80 g moke, žličko pecilnega praška in ščep soli. Zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo teksturo drobtin.
- Jabolki olupimo, prerežemo na pol, odstranimo sredico ter naribamo na tanke rezine. Na njiju stisnemo sok pol limone in premešamo.
- V drugo skledo damo 4 rumenjake, iz beljakov naredimo sneg, ki mu dodamo 3 zavitke vanilijevega sladkorja in ščep soli.
- Rumenjakom dodamo 130 g sladkorja in mešamo z električnim mešalnikom, dokler ne dobimo penaste strukture. Prilijemo 120 g stopljenega masla in mešamo dalje.
- Mešanici dodamo limonino lupinico, 60 g pšeničnega zdroba, skuto, kislo smetano in znova premešamo, da dobimo kremo.
- Med mešanjem dolivamo 200 ml mlek in čisto na koncu vmešamo še 40 g koruznega škroba.
- Sedaj dodamo v kremo še beljakov sneg, ki ga narahlo vmešamo z lopatico.
- V namaščen pekač premera 26 cm vlijemo tretjino nadeva, nanj položimo polovico jabolčnih rezin. (glejte video)
- Drugo tretjino nadeva razporedimo po jabolkih in na vrh znova dodamo jabolčne rezine.
- Zaključimo z preostalim nadevom, po vrhu pa dodamo še testo, ki ga podrobimo.
- Pečemo v predogreti pečici na 180 stopinj. Približno 55 minut.
Video recept
Še nekaj jabolčnih sladic:
- Recept: Jabolčni žepki, ki jih bo oboževala cela družina
- Recept: Posebna jabolčna pita, ki je obnorela svet
- Recept: Jabolčni štrudelj po babičino
- Recept: Tole je najboljša jabolčna pita, kar jih boste kdaj jedli (osveženo 2022)