Naše babice so nekoč pripravljale čudovito sladico iz beljakov, danes pa je to že malo pozabljen recept.

Njihov okus je neprekosljiv, in ko se lepo ohladijo v hladilniku, se vse stopi v ustih. Od sestavin ne potrebujete nič posebnega, potrebujete le potrpežljivost in malo domišljije.

Sestavine

  • 4 jajca
  • 1 liter mleka
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 5 žlic sladkorja
  • malo soli

Snežne kepe: Poslastica, ki prebudi najlepše čute

Priprava

  • Mleko segrejte na srednji temperaturi. Med tem časom ločimo beljake od rumenjakov in rumenjake pustimo na strani, beljake s soljo pa z mešalnikom stepemo v sneg.
  • Če želite, da je poslastica bolj sladka, lahko dodate več sladkorja po svojem okusu.
  • Ko se mleko segreje, vendar ne zavre, je čas za pripravo kepe. Ogenj štedilnika nekoliko zmanjšamo. Z žlico zajemamo stepene beljake in jih dodajamo mleku. Po največ dveh, treh minutah bodo začeli vzhajati, zato je čas, da jih obračamo z žlico.
  • Morda se zdi, da jih je težko obrniti ali pa bodo razpadli, a brez skrbi, vse bo uporabljeno. Če se vam to začne dogajati, vzemite nekaj mleka in jih prelijte, ko se še kuhajo.
  • Ko so na obeh straneh pečeni, jih z rešetko poberemo ven in razporedimo v ločene sklede ali v eno večjo, kakor želite. Ko porabite vse beljake, mleko odstavite s štedilnika.
  • Rumenjakom dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter jih z mešalnikom dobro stepemo. Ko se spenijo, jih še malo zmešamo z metlico. V rumenjake vlijemo žlico ali dve mleka, nato mešamo, dokler se ne poveže.
  • Mleko vrnemo na višjo temperaturo in mu med stalnim mešanjem postopoma dodajamo rumenjake. Dobili boste gosto kremo, zato ponev odstavite z ognja.
  • Končano kremo iz rumenjakov in mleka prelijemo čez pripravljene kepe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekRekord je 13 sekund: Poiščite kocko, ki ima vsoto števil 10
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #23