Pravijo, da je Nemčija začela tradicijo praznovanja božiča z drevesom. Najbolj priljubljena živila so bile zelenjavne enolončnice in ribje ali mesne dobrote. Medtem ko nekatere države še vedno sledijo podobnim tradicijam, so druge ustvarile svoje posebne načine praznovanja tega praznika. Nekatere države denimo božič povezujejo z vijoličnimi riževimi pogačami, druge pa z brstičnim ohrovtom.

Vabimo vas na gastronomsko pustolovščino.

1. Japonska— Toshikoshi soba

Ōmisoka ali Silvestrovo je za Japonce poseben čas, saj v tem trenutku razmišljajo o svoji preteklosti in se pripravljajo na prihajajoče leto. V tem času se zaužije tradicionalna skleda okusnih ajdovih rezancev, imenovana rezanci, ki prečkajo leto.

© KyotoGaijin / reddit

2. Danska — Risalamande

Njegova osnova je mehki rižev puding, mešan s sesekljanimi mandlji in vanilijevo stepeno smetano. Za dodajanje več okusa in barve ga okrasijo s češnjevo omako. Običajno se postreže med večerjo po glavni jedi.

© anaees / twitter

3. Grenlandija — Mattak

Grenlandci tej nenavadni delikatesi pravijo mattak, lahko pa ji rečemo tudi muktuk. Narejen je iz kitov, beluge ali narvala in se običajno uživa surov. Je zelo mastno, ima oreškov okus in vsebuje veliko vitamina C!

© Lisa Risager / flickr

4. Filipini — Puto bumbóng

To je zelo priljubljena sladica v božični sezoni, ki jo običajno postrežejo zjutraj. Narejen je iz posebne vrste lepljivega riža, ki ima globoko vijolično barvo. Po pripravi se da v bambusove cevke, popari in postreže na listih banane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by What To Eat PH (@whattoeatph)

5. Švedska — Jansson’s temptation

Tradicionalna jed pečena kot lazanja, ki jo v švedščini imenujejo Janssons frestelse in na božični večer na Švedskem ne sme manjkati. Narejena je iz večplastnega krompirja, sardona (ali papaline), čebule, krušnih drobtin in smetane.

© Lemsipmatt / flickr

6. Češka – Houbový kuba

To gobovo in ječmenovo rižoto jedo že več stoletij. Ljudje so se na božič postili in brezmesna kuba je postala popolna jed za to priložnost. Za bogatejši okus so dodane sestavine, kot so ocvrta čebula, česen, maščoba in črni poper.

7. Francija – Escargots

Ime jedi dobesedno pomeni »užitni polž« in postala je ena najbolj ikoničnih francoskih jedi. Med božičem jih običajno postrežejo s predjedjo, prelitimi s česnom in peteršiljevim maslom.

© wellsee2 / reddit

8. Nizozemska — Oliebollen

Težko si predstavljamo praznike na Nizozemskem brez te priljubljene malice. Njegovo ime lahko dobesedno prevedemo kot “oljne kroglice”. Da bi jih naredili, zajemalko testa spustijo v vroče olje, preden je ocvrto, nato pa ga postrežejo s sladkorno glazuro.

© dronepicr / flickr

 

Prejšnji članekBožična peka: Piškoti linške oči
Naslednji članekBožična peka: hrustljavo špinačno drevo kot prigrizek