Česen za krepitev zdravja srca

Večina nas pozna česen, močno dišečo čebulico, ki jo pogosto uporabljamo pri kuhanju. Toda česar morda ne veste, je, da uživanje česna lahko zaščiti vaše srce pred spremembami, ki vodijo do bolezni srca.

S staranjem je nekaj strjevanja arterij normalno. To se imenuje ateroskleroza in se pojavi, ko se maščobne obloge, sestavljene iz holesterola in drugih snovi, kopičijo na notranji strani sten arterij. Dejavniki, kot so kajenje, visok krvni tlak in povišan holesterol, ga lahko poslabšajo. Ko se kopičenje sčasoma poveča, se arterije zožijo. Zaradi tega ste lahko dovzetni za srčne in možganske kapi. Raziskovalci povezujejo vnos česna z ohranjanjem prožnosti krvnih žil, zlasti pri ženskah. Poleg tega študije kažejo, da uživanje česna lahko zmanjša holesterol in trigliceride. Česen je ključna sestavina mediteranske prehrane, načina prehranjevanja, ki ga srčni zdravniki pogosto priporočajo. Uporablja se lahko v slanih jedi.

, Te začimbe bi morali vsak dan dodajati v svojo prehrano

Kajenski poper za lajšanje bolečin

Kajenski poper je vrsta čili popra, ki jo boste našli tako v jugovzhodni ameriški kuhinji kot tudi v mehiških, kreolskih in cajunskih jedeh. Kajenska paprika vsebuje snov, imenovano kapsaicin. To je tisto, zaradi česar so začinjene in tudi tisto, kar lahko zagotovi lajšanje bolečin. Kapsaicin zmanjša število bolečinskih signalov, poslanih v vaše možgane. Rezultat? Ne registrirate toliko nelagodja. Deluje pri bolečinah, ki jih povzročajo artritis in z diabetesom povezane poškodbe živcev. Kreme s kapsaicinom lahko nanašate neposredno na sklepe in mišice.

, Te začimbe bi morali vsak dan dodajati v svojo prehrano

Kurkuma za boj proti vnetjem

Kurkuma je najbolj znana po svoji uporabi v indijskih jedeh iz karija in je postala trendovska superhrana zaradi svoje sposobnosti, da zmanjša vnetja – pogost vzrok za nelagodje in bolezni.

Ena od sestavin kurkume je snov, imenovana kurkumin. Raziskave kažejo, da lahko zmanjša vnetje v možganih, kar je povezano z Alzheimerjevo boleznijo in depresijo. V majhni študiji odraslih, starejših od 50 let, so tisti, ki so uživali dodatke kurkumina v 18 mesecih, izboljšali rezultate testov spomina. Poročali so tudi, da so boljše volje. Najbolj impresivno? Pregledi možganov so pokazali bistveno manj označevalcev, povezanih s kognitivnim upadom.

Zaradi protivnetnih lastnosti je kurkumin učinkovit tudi pri zmanjševanju bolečin in oteklin pri ljudeh z artritisom. Študije na živalih kažejo, da bi kurkumin lahko imel močne lastnosti proti raku. Študija Johns Hopkins je pokazala, da je kombinacija kurkumina in kemoterapevtskega zdravila učinkovitejša pri krčenju odpornih tumorjev, kot je uporaba samo kemoterapije.

, Te začimbe bi morali vsak dan dodajati v svojo prehrano

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRastline, ki jih na vrt lahko sadimo tudi septembra
Naslednji članekZakaj vam kuža sledi povsod? (tudi v kopalnico)