Da bi kar najbolje izkoristili prostor v hladilniku in ohranili živila sveža, je ključna pravilna organizacija in nastavitev temperature.

Shranjevanje v vratih hladilnika

Vrata hladilnika so najtoplejši in najpogosteje temperaturno spremenljiv del. Vanj je smiselno shranjevati živila, ki so manj občutljiva na temperaturne spremembe, kot so:

  • Začimbe (npr. kečap, majoneza, solatni prelivi)
  • Džemi in marmelade
  • Sokovi in gazirane pijače
  • Po odprtju začimbe shranjujte v hladilniku, medtem ko lahko nekatere, kot so kis in oljčno olje, ostanejo v omari pri sobni temperaturi.

Nikoli pa v vratih hladilnika ne shranjujte jogurtov, jajc, mleka in ostalih hitro pokvarljivih reči.

To so živila, ki jih nikoli ne postavite v vrata hladilnika, zagotovo se bodo pokvarila

Nastavitev temperature hladilnika

Idealna temperatura hladilnika je med 3°C in 5°C. S tem preprečite razvoj škodljivih bakterij in mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili zdravstvene težave. Pazite tudi, da vrata hladilnika niso predolgo odprta, saj to vpliva na notranjo temperaturo.

Uporaba steklenih posod za shranjevanje

Steklene posode so zaradi inertnosti materiala primernejše za shranjevanje hrane kot plastične. Steklo ne reagira s kemikalijami in ne vpliva na okus hrane. Zaradi gladke površine se steklene posode tudi lažje čistijo, kar zmanjšuje nabiranje bakterij.

Organizacija glede na rok uporabnosti

Živila, ki jim rok uporabnosti kmalu poteče, postavite v ospredje, da jih uporabite pravočasno. To pripomore k zmanjšanju živilskih odpadkov in boljši preglednosti.

PREBERITE TUDI: Zakaj hladilnik smrdi? Odgovor se skriva v teh 5 navadah


Zadnji prispevki

Prejšnji članekAli poznate te neverjetne lastnosti kefirja?
Naslednji članekRecept za slastne muffine z limono in makom, ki navdušijo vsakogar