Kefir je fermentirana pijača, ki se tradicionalno pripravlja iz mleka ali vode in kefirjevih zrn. Kefirjeva zrna so majhne bele do svetlo rumene želatinaste mešanice probiotičnih mikroorganizmov, vključno z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami. Sam napitek ima kiselkast okus ter kremasto konsistenco, podobno redkemu jogurtu. Vsebuje polno vitaminov, mineralov in drugih hranil ter ponuja številne koristi za zdravje.
Spodbuja zdravje črevesja
Probiotična živila, kot je kefir, lahko pomagajo obnoviti ravnovesje koristnih bakterij v črevesju in ublažiti številne prebavne težave.
Ohranja močne kosti
Kefir je dober vir kalcija, ki je potreben za dobro zdravje kosti. Bogat je tudi z drugimi hranili za izgradnjo kosti, vključno z vitaminom D, fosforjem, magnezijem in vitaminom K.
Ima antibakterijske lastnosti
Določeni probiotiki v kefirju so lahko tako dobri v boju proti nekaterim škodljivim bakterijam kot antibiotiki. Ena vrsta probiotika, ki ga najdemo samo v kefirju, lahko celo upočasni ali ustavi rast nevarnih bakterij, kot so salmonela, H. pylori in E. coli .
Uravnava sladkor v krvi
Živila, bogata s probiotiki, kot je kefir, lahko pomagajo vzdrževati zdravo raven sladkorja v krvi. Pitje kefirja izboljša nadzor glikemije, kar je lahko še posebej koristno za ljudi z visokim krvnim sladkorjem.
Razlogov za dodajanje kefirja vaši prehrani je torej veliko. Kefir k svoji prehrani dodajajte počasi, da se vaše telo prilagodi in uživajte v njegovih koristih.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju