Kefir je fermentirana pijača, ki se tradicionalno pripravlja iz mleka ali vode in kefirjevih zrn. Kefirjeva zrna so majhne bele do svetlo rumene želatinaste mešanice probiotičnih mikroorganizmov, vključno z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami. Sam napitek ima kiselkast okus ter kremasto konsistenco, podobno redkemu jogurtu. Vsebuje polno vitaminov, mineralov in drugih hranil ter ponuja številne koristi za zdravje., Ali poznate te neverjetne lastnosti kefirja?

Spodbuja zdravje črevesja

Probiotična živila, kot je kefir, lahko pomagajo obnoviti ravnovesje koristnih bakterij v črevesju in ublažiti številne prebavne težave.

Ohranja močne kosti

Kefir je dober vir kalcija, ki je potreben za dobro zdravje kosti. Bogat je tudi z drugimi hranili za izgradnjo kosti, vključno z vitaminom D, fosforjem, magnezijem in vitaminom K.

Ima antibakterijske lastnosti

Določeni probiotiki v kefirju so lahko tako dobri v boju proti nekaterim škodljivim bakterijam kot antibiotiki. Ena vrsta probiotika, ki ga najdemo samo v kefirju, lahko celo upočasni ali ustavi rast nevarnih bakterij, kot so salmonela, H. pylori in E. coli .

Uravnava sladkor v krvi

Živila, bogata s probiotiki, kot je kefir, lahko pomagajo vzdrževati zdravo raven sladkorja v krvi. Pitje kefirja izboljša nadzor glikemije, kar je lahko še posebej koristno za ljudi z visokim krvnim sladkorjem.

Razlogov za dodajanje kefirja vaši prehrani je torej veliko. Kefir k svoji prehrani dodajajte počasi, da se vaše telo prilagodi in uživajte v njegovih koristih.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSlastna mineštra z zelenjavo in slanino za hladne dni
Naslednji članekTo so živila, ki jih nikoli ne postavite v vrata hladilnika, zagotovo se bodo pokvarila