Tulipan je čudovita čebulasta trajnica, ki spomladi poživi vrtove s svojo značilno barvitostjo in elegantnimi skodeličastimi cvetovi. Izvira iz Srednje Azije, vendar je svojo slavo dosegel v 16. stoletju v Evropi, kjer je zlasti na Nizozemskem postal simbol razkošja in eden najpomembnejših okrasnih cvetov.

Danes poznamo tulipane v skoraj vseh barvah – od klasičnih rdečih in rumenih do nežnih pastelov in celo večbarvnih sort. Cvetijo zgodaj spomladi in pogosto popestrijo tudi najbolj siv začetek leta.

Tulipani lepše cvetijo, če pravočasno storite tole po cvetenju

Kaj storiti po cvetenju?

Ko cvetni listi odpadejo in se cvet “povesi”, je pravi čas za ukrepanje. Ovenele cvetne glavice je priporočljivo odstraniti takoj po odpadanju listov, vendar še preden se začne razvijati semenski strok. S tem omogočimo, da rastlina svojo energijo usmeri v krepitev čebulice, namesto da bi jo porabljala za semena, ki jih tako ali tako običajno ne potrebujemo.

Pomembno je, da odstranimo samo cvetni del in ne celotnega stebla – to namreč še naprej opravlja fotosintezo in hranila pošilja nazaj v čebulico, kar ji pomaga, da se okrepi za prihodnje leto.

Gnojenje in pravilno shranjevanje čebulic

Za lepše cvetenje je priporočljivo tudi gnojenje, saj tulipan v času rasti potrebuje dodatna hranila. Če čebulic ne izkopljemo občasno, se lahko zgodi, da bodo cvetovi iz leta v leto manj bujni in manj zdravi. Po nekaj sezonah se brez pravilne oskrbe vitalnost čebulice zmanjša, kar vodi v redkejše in šibkejše cvetenje.

Po koncu sezone je zato priporočljivo čebulice izkopati, jih očistiti, posušiti in shraniti na suhem in hladnem prostoru do jeseni, ko jih ponovno posadimo.

Pravilna zasaditev za čarobno pomlad

Tulipane sadimo jeseni na sončna in zračna mesta, v dobro odcedna tla. V zimskem času potrebujejo naravno ohladitev, da lahko razvijejo moč za spomladansko cvetenje. Po cvetenju in ustrezni negi si čebulica v nekaj tednih nabere dovolj energije za naslednje leto.

PREBERITE TUDI: Hortenzija bo bogato cvetela le, če bo posajena na določenem mestu


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKolač z jagodami in kremnim sirom, odlična sladica za vsak dan
Naslednji članekRecept za špinačne njoke, ki očarajo z okusom in videzom