Ali imate radi predelano meso? Če je odgovor pritrdilen, je skrajni čas, da svojo ljubezen do mesa na novo definirate. Glede na novo študijo lahko uživanje predelanega mesa vsak dan vpliva na spomin. Skupina raziskovalcev je pokazala, da je uživanje 25-gramske porcije predelanega mesa na dan lahko povezano s 44-odstotnim povečanim tveganjem za razvoj demence, medtem ko je nepredelano meso povezano z manjšimi možnostmi zanjo. 

Študija

Za študijo je skupina preučila bazo podatkov, ki vsebuje poglobljene genetske in zdravstvene informacije pol milijona udeležencev v Združenem kraljestvu, starih od 40 do 69 let. Podatki vključujejo, kako pogosto so udeleženci uživali različne vrste mesa, na voljo pa je bilo šest možnosti od nikoli do enkrat ali več dnevno , ki jih je v obdobju 2006–2010 zbirala UK Bank. Med udeleženci se je v povprečju osmih let spremljanja pojavilo 2.896 primerov demence. Ti ljudje so bili na splošno starejši, ekonomsko prikrajšani, manj izobraženi, bolj verjetno so kadili, manj fizično aktivni, bolj verjetno so imeli anamnezo možganske kapi in družinsko demenco ter pogosteje so bili nosilci gena, ki je močno povezan z demenco.

Ugotovitve

Ugotovitve, objavljene v ameriškem Journal of Clinical Nutrition, kažejo, da je pri ljudeh, ki so uživali nekaj nepredelanega rdečega mesa, na primer govedine, svinjine ali teletine, 50 g na dan, 19 odstotkov manj možnosti za razvoj demence. “Razširjenost demence po vsem svetu narašča in prehrana kot spremenljiv dejavnik bi lahko imela pomembno vlogo. Naša raziskava povečuje število dokazov, ki povezujejo uživanje predelanega mesa z večjim tveganjem za vrsto nenalezljivih bolezni,” je dejal vodilni raziskovalec Huifeng Zhang z univerze v Leedsu v ZDA.

Po vsem svetu je približno 50 milijonov primerov demence, vsako leto pa jih diagnosticirajo približno 10 milijonov. Njegov razvoj in napredovanje sta povezana z genetskimi in okoljskimi dejavniki, vključno s prehrano in življenjskim slogom. V študijski populaciji je bilo več moškim kot ženskam diagnosticirana demenca. Nekateri ljudje so imeli tri do šestkrat večjo verjetnost za razvoj demence zaradi dobro uveljavljenih genetskih dejavnikov, vendar ugotovitve kažejo, da so bila tveganja uživanja predelanega mesa enaka, ne glede na to, ali je bila oseba genetsko nagnjena k razvoju bolezni

Več dejstev

Tisti, ki so uživali večje količine predelanega mesa, so bili bolj verjetno moški, manj izobraženi, kadilci, prekomerno telesno težo ali debeli, manjši vnos zelenjave in sadja ter večji vnos energije, beljakovin in maščob.

Prejšnji članekRecept: velikonočna korenčkova torta
Naslednji članekRecept: Polnjena jajca